Aktueltarkiv

Viser 1 - 20 av totalt 60
  • NB! Brukes kun på Emnebibl forgiftninger

Sopp og forgiftninger

- Soppsesongen er i gang, og Giftinformasjonen merker økt pågang fra innringere som har spørsmål om inntak av sopp.

• Forgiftninger på Helsebiblioteket

- Forgiftninger på Helsebiblioteket er Giftinformasjonens nettside for helsepersonell. Behandlingsanbefalinger fra Giftinformasjonen til bruk ved akutte forgiftninger utgjør hovedinnholdet.

• Paracetamol - illustrasjon

Flere paracetamolforgiftninger blant unge jenter

- Folkehelseinstituttet rapporterer om stadig flere henvendelser til Giftinformasjonen om selvpåførte inntak av paracetamol blant ungdom. Særlig bekymringsfull er økningen blant jenter i aldersgruppen 15-19 år, men det sees også tilfeller hos enda yngre. I mange tilfeller er det fare for alvorlig forgiftning.

• Kvalitet på behandlingsanbefalingene om akutte forgiftninger

- Giftinformasjonen bruker emnet Forgiftninger i Helsebiblioteket som sin kanal for distribusjon av skriftlig informasjon til helsepersonell i form av behandlingsanbefalinger om ulike temaer. Her beskrives rutiner for utarbeidelse og oppdatering av behandlingsanbefalingene.

• Nyhetsbrev om emnesiden forgiftninger

- Nyhetsbrevene om emnesiden forgiftninger finnes samlet her. Du kan også melde deg på liste for å motta nyhetsbrevet.

• Knappcellebatterier i ulike størrelser

Knappcellebatterier - en undervurdert fare

- Giftinformasjonen har strammet inn grensene for tiltak etter svelging av knappcellebatterier. Svelging av batterier er potensielt svært alvorlig. Verden over sees dødsfall etter inntak av knappcellebatterier. Barn er særlig utsatt.

Stadig flere paracetamolhenvendelser til Giftinformasjonen

- Både voksne og unge i alderen 10-19 står for økningen i henvendelser om paracetamoleksponeringer. Inntak hos jenter/kvinner er vanligere enn hos gutter/menn.

• Ferieforgiftninger med karbonmonoksid

- Festival- og campingsesongen er i gang. Hvert år får Giftinformasjonen henvendelser angående forgiftninger med karbonmonoksid, og det er viktig å være klar over farene ved gassdrevne apparater og ufullstendig forbrenning.

• Psykopati

Ny behandlingsanbefaling - dissosiative stoffer

- Fensyklidin og ketamin er de mest kjente dissosiative stoffene, og begge disse stoffene misbrukes. Uttalte CNS-symptomer kan opptre kort tid etter administrasjon.

• Huggorm (Vipera berus)

Huggormantivenin – nye anbefalinger fra Giftinformasjonen

- Leveringsproblemer har ført til behov for nye anbefalinger

• Giftinformasjonen har fått ny organisasjonstilhørighet

- Fra 1. januar 2015 ble Giftinformasjonen en avdeling i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

• Bensinpumpe

Petroleumsprodukter

- Aromatiske og alifatiske hydrokarboner har forskjellig kjemisk grunnstruktur og forskjellig toksisitet. De nye behandlingsanbefalingene klargjør ventet symptombilde og aktuell behandling for de to kjemiske gruppene.

• Medisinflaske, brun, nøytral etikett

Levometadon – dobbelt så toksisk som racemisk metadon

- Metadon foreligger vanligvis i racemisk form, men nå introduseres det et nytt og mer potent preparat. Oppmerksomhet kreves for å unngå overdoseringsuhell.

• Paracetamol - illustrasjon

Viktige endringer i behandlingsanbefalingene for akutte paracetamolforgiftninger

- Toksiske doser, risikofaktorer og behandlingsnomogrammet er noe av det som er endret i de nye behandlingsanbefalingene.

• Legemiddelpakninger i hyller

Behandlingsanbefaling om litium

- En ny behandlingsanbefaling om litium er publisert på Emnebibliotek forgiftninger. Pasientens utgangsstatus og omstendigheter rundt forgiftningen tillegges større vekt enn tidligere.

• LSD - strukturformel

LSD - lysergsyredietylamid

- En ny behandlingsanbefaling er publisert i Emnebibliotek forgiftninger. Behov for legehjelp ved akutte forgiftninger med LSD skyldes som regel hallusinasjoner eller akutte psykoser.

• Rotte, dyreforsøk

Endrede retningslinjer for behandling av forgiftninger med superwarfariner

- De fleste muse- og rottegifter på det norske markedet inneholder superwarfariner. Hovedfaren ved forgiftninger med disse forbindelsene er blødninger. En ny gjennomgang av tilgjengelig informasjon tilsier at større inntak enn tidligere kan sees an hjemme.

• Sykepleier i medisinrom

Fomepizol med ulik styrke – utblanding og dosering

- Fomepizol brukes som antidot ved behandlingstrengende forgiftninger med glykoler og metanol. For tiden kan bare et 200 ganger sterkere erstatningspreparat skaffes, og det kan være fare for doseringsfeil. Giftinformasjonen tilbyr her fortynningshjelp.

• Barn og kremtube

Kvikksølv

- Kvikksølv kan gi både akutte og kroniske forgiftninger, og forgiftningene kan til dels være vanskelige å diagnostisere på grunn av uspesifikke kliniske tegn som utvikles gradvis.

• Okse på landet

Glyfosat - vårt mest brukte plantevernmiddel

- Glyfosat er relativt lite toksisk, men på grunn av utstrakt bruk vil mange eksponeres for dette stoffet. Alvorlige forgiftninger kan forekomme, særlig ved eksponering for produkter til profesjonell bruk.

(http://www.helsebiblioteket.no/forgiftninger/aktuelt-arkiv)