shadow
Skriv ut artikkel|Skriv ut artikkel inkludert relaterte artikler|Åpne som pdf

Forelesninger og konferanser når det passer deg

Forelesninger og konferanser kan være inspirerende kilder til kunnskap. På nettet finner du informative og kreative faginnlegg av ypperlige formidlere.

04.01.2012 | Åse Sofie Skjerdal
TED.com, logo fra skjermdump
På nettstedet TED.com finner du korte, informative foredrag, også om emner knyttet til helse. Kilde: Skjermbilde av nettsiden TED.com

Faglige foredrag på Internett finnes ofte som videofilmer fra konferanser eller som podkaster. Her er noen eksempler:

Konferanser

TED.com for delingsverdige ideer inneholder korte, tankevekkende og originale innlegg fra TED-konferansene.

TED står for Technology, Entertainment, Design, men omfatter nå de fleste tema. Emner knyttet til helse står hovedsakelig under «Technology» eller «Science», og finnes dessuten i oversikten «View all tags» under emnet «Health». TED.com har også samlet opptak fra andre nettsteder («Best of the web»).

TEDMED drives på lisens av TED og etter samme prinsipper. Her kan du høre noen av verdens fremste forskere og foredragsholdere innen helse og medisin holde lettfattelige foredrag om kompliserte tema.

World Science Festival er en årlig konferanse for formidling av vitenskap, blant annet innen medisin og helse.

Google Tech Talks omfatter også innlegg om medisin og legemidler.

Podkaster

En podkast, av «iPod» og «broadcast», er en lydfil som er gjort tilgjengelig på Internett. Filene kan lastes ned til datamaskin, mp3-spiller eller mobiltelefon. Du kan også abonnere på oppdateringer.

De fleste store tidsskriftene tilbyr podkaster med stoff knyttet til innholdet. Det kan være oppsummeringer av artikler, intervjuer og diskusjoner. I Norge publiserer Tidsskrift for Den norske legeforening en ny podkast i forbindelse med hver utgave samt web-tv-innslag tilknyttet enkelte tema.

Videopodkaster, blant annet av forelesninger fra NTNU og Universitetet i Stavanger, og internasjonalt anerkjente institusjoner som Stanford og Yale, kan lastes ned via Apple-programmet iTunes. Tjenesten kalles iTunes U – iTunes University – et distribusjonssystem for videopodkaster med akademisk innhold (1).

Referanse:

1. Fosseng HP. "Med oppdatert kunnskap i øret". Dagens Medisin 18/2009.

Artikkelen er tidligere publisert i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift nr. 12/2011.

Del saken|

Helsebiblioteket.no | Ansv. redaktør: Prof. dr.med. Magne Nylenna | Om oss