shadow
Skriv ut artikkel|Åpne som pdf

Nakkesmerter/kink i nakken

Nakkesmerter oppstår gjerne akutt. De blir ofte bedre etter et par dager og forsvinner vanligvis helt etter omtrent en uke. Hvis smertene ikke forsvinner eller blir verre, kan det være nødvendig med behandling.

Utgiver: BMJ Group
Sist oppdatert: 27.09.2011

Denne informasjonen er laget ved å samle den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker mot nakkesmerter. Informasjonen kan være til hjelp når du snakker med helsepersonell og apotekansatte.

Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet i stedet for salgsnavnet. Salgsnavn kan variere. Snakk med legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

Hva er nakkesmerter?

Det finnes mange forskjellige typer nakkesmerter som har ulike årsaker. Enkle (eller ukompliserte) nakkesmerter er det vanligste. Det er ofte ikke mulig å finne årsaken til nakkesmertene. Det kan skyldes stress eller at nakken har vært i en uheldig stilling for eksempel når du sover. Nakkemusklene eller ligamentene (leddbåndene som holder benstrukturer sammen) kan være forstrukket. Hos eldre mennesker kan årsaken ligge i slitasje på virvlene i nakken og de støtdempende putene mellom dem (mellomvirvelskivene).

Noen ganger kan en nerverot som kommer ut mellom benstrukturene i nakken, bli klemt eller skadet. Det kan skje når et ben eller en mellomvirvelskive trykker på nerven. Whiplash er vanlig ved bilulykker og idrettsskader. Det henvises til egen informasjon om whiplash.

Hva er symptomene?

De fleste typer nakkesmerter starter akutt og blir vanligvis bedre i løpet av et par dager. Nakken er øm og smertefull, spesielt når den beveges. Smerten kan stråle ut til hodet og skuldrene. Hvis armen eller hånden føles nummen og svak eller du kjenner sitring, bør legen orienteres. Dette kan skyldes problemer med en nerve i nakken. Det kan være et prolaps eller en muskelspasme som fører til klem på en nerve. Lege bør kontaktes hvis nakkesmertene ikke blir bedre i løpet av et par dager eller hvis smertene blir verre. Legen kan utelukke alvorlige årsaker til nakkesmertene ved å undersøke nakken. Det kan være aktuelt med henvisning til røntgen av nakken eller MR. Noen ganger tas det blodprøver for å utelukke mer alvorlige tilstander.

Behandling

Det finnes en rekke ulike behandlingsformer for ukompliserte nakkesmerter.

Ikke-medikamentell behandling.

Nakken vil sannsynligvis være mindre smertefull etter manipulasjon eller mobilisering hos en kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut. Ved behandling hos en erfaren terapeut, er det usannsynlig at manipulasjon gjør noen skade. Det har imidlertid forekommet sjeldne tilfeller der pasienter har fått skader på blodårer og også hjerneslag, etter manipulasjon som innebærer brå bevegelser mot nakken.

Øvelser for å styrke nakkemusklene og øke fleksibiliteten kan hjelpe mot langvarige nakkesmerter. En fysioterapeut kan vise hvilke øvelser som er mest effektive.

Kombinert manipulasjon og trening kan være nyttig, spesielt ved nakkesmerter over lengre tid.

Noe forskning tilsier at akupunktur kan hjelpe mot nakkesmerter, men ikke alle studiene er av god kvalitet. Det er derfor vanskelig å vite dette sikkert.

Mange andre behandlingsformer har vært forsøkt mot nakkesmerter, men det eksisterer ikke nok god forskning til å si om de virker. Disse behandlingene inkluderer bruk av varme og kalde pakninger, behandling med en maskin som sender små elektriske signaler inn i nervene (transkutan nervestimulering, TENS), myk halskrave og spesielle puter.

Legemidler

Det finnes ikke spesifikk forskning som viser at legemidler hjelper mot nakkesmerter, men det kan bli aktuelt å prøve ett eller flere av følgende:

  • Smertestillende tabletter for eksempel paracetamol som kjøpes på apotek eller i butikk. Ved behov for sterkere smertestillende, må legen skrive ut resept. Vær oppmerksom på at noen sterke smertestillende kan forårsake abstinenssymptomer når du slutter å ta dem.
  • Ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs). Dette er smertestillende medikamenter som også virker betennelsesdempende. Enkelte NSAIDs, slik som ibuprofen, kan kjøpes uten resept. Andre NSAIDs fås kun på resept fra lege. NSAIDs kan gi bivirkninger som magesmerter og diaré.
  • Antidepressiva kan eventuelt brukes ved langvarige smerter, spesielt hvis smertene fører til søvnproblemer. Antidepressiva kan ha bivirkninger som tørr munn, forstoppelse, kvalme og svimmelhet.
  • Muskelavslappende midler brukes av og til ved sterke smerter på grunn av muskelspasmer. De brukes bare i en kort periode. Muskelavslappende midler er for eksempel benzodiazepiner eller baklofen. Disse kan gi svimmel- eller døsighet. De kan også føre til avhengighet ved bruk over lengre tid. Det betyr at du kan få bivirkninger når du slutter å ta dem.

Behandlingsformer for nerveskade (cervikal radikulopati) er ikke så grundig studert som behandlingsformene ved ukompliserte nakkesmerter. Legen vil av og til anbefale injeksjoner eller kirurgi.

Steroidinjeksjon i nakken kan redusere smerten, men det er nødvendig med mer forskning på dette. Det er en liten risiko for å få infeksjon eller pussansamling etter en slik behandling.

Det er ikke vist at kirurgi kan hjelpe ved nakkesmerter forårsaket av problemer med en nerve. En steroidinjeksjon kan være vel så effektivt. Det er nødvendig med mer forskning på denne behandlingsformen.

Hva er prognosen?

Nakkesmerter går vanligvis over i løpet av et par dager eller uker, men de kan komme tilbake eller vare lengre. En studie viste at omtrent 1 av 10 har langvarige nakkesmerter.

Denne teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Originaltekst finnes på
http://bestpractice.bmj.com/ . Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av
kvalifisert helsepersonell. Søk lege dersom du har et helseproblem.

Del saken|

Helsebiblioteket.no | Ansv. redaktør: Prof. dr.med. Magne Nylenna | Om oss
Tlf.: 464 00 486 | E-post: redaksjonen@helsebiblioteket.no | Vilkår for bruk
Facebook-ikon Følg oss på Facebook  |  Twitter-ikon Følg oss på Twitter