Gynekologi og fødsel

BMJ Best Practice logo

Vil du skrive ut informasjon på norsk og gi til pasientene dine? Helsebiblioteket.no har oversatt og tilpasset pasientinformasjon fra BMJ Best Practice.

Viser 1 - 20 av totalt 28
 • Bekkeninfeksjon

   - Hvis du får bekkeninfeksjon, trenger du rask behandling. Faren er at indre kvinnelige kjønnsorganer får skader som gjør det vanskelig å få barn senere i livet.

 • Blødning etter fødsel

   - Noen kvinner blør mye etter en fødsel. Dette er mindre vanlig i Norge enn land med dårligere helsestell. Det finnes behandlinger som forhindrer kraftige blødninger.

 • Brystbetennelse – mastitt

   - Brystbetennelse er vanlig blant kvinner som ammer og kan være svært smertefullt. Betennelsen går vanligvis over av seg selv, men må av og til behandles med antibiotika.

 • Cyster på eggstokkene

   - De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerte. En sjelden gang kan årsaken til cyste på eggstokken være eggstokkreft. Dette oppstår hyppigere hos eldre kvinner.

 • Endometriose

   - Endometriose er en tilstand der livmorslimhinnen eller vev av samme type begynner å vokse utenfor livmoren, som for eksempel i bukhulen. Dette kan være smertefullt og tilstanden kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Det finnes behandling for endometriose.

 • Fødselsdepresjon

   - Fødselsdepresjon (postnatal depresjon, barseldepresjon) er en tilstand som kan ramme kvinner etter at de har født. Du kan føle deg nedstemt, trist og engstelig og oppleve at det er vanskelig å passe på babyen din. Heldigvis finnes det god behandling.

 • Gonoré

   - Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er vanligvis lett å behandle, men ubehandlet kan den gi alvorlige helseproblemer. Riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

 • Gulsott hos nyfødte

   - Mange nyfødte får gulsott, men det er vanligvis ikke farlig. Hos de fleste babyer forsvinner gulsott etter en uke eller to uten behandling. Dersom gulsott øker på etter hjemkomsten, bør man oppsøke lege.

 • Herpes (genital)

   - Genital herpes er en seksuelt overførbar sykdom. Det første utbruddet kan være svært smertefullt for noen, mens andre merker ikke at de er smittet. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men virker symptomlindrende.

 • Hypothyreose – lavt stoffskifte

   - Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.

 • Infertilitet – behandling

   - Har du og partneren din prøvd å få barn i minst ett år uten å lykkes, kan dette skyldes infertilitet. Infertilitet betyr manglende evne til å få barn. Fruktbarhetsproblemer er vanlige, og det finnes behandlinger som kan hjelpe.

 • Infertilitet – årsaker

   - Hvis du og partneren din har prøvd å få barn i minst ett år uten å lykkes, brukes diagnosen infertilitet eller subfertilitet. Fruktbarhetsproblemer er vanlige, og det finnes behandling som kan hjelpe.

 • Kjønnsvorter

   - Kjønnsvorter (kondylomer) er en seksuelt overførbar sykdom og forårsaket av viruset humant papillomavirus (HPV). Det finnes god behandling.

 • Klamydia

   - Klamydia er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er lett å behandle, men ubehandlet klamydia kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer. Riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

 • Livmorknuter – myomer

   - Livmorknuter er vanligvis ufarlige og gir ofte ingen symptomer. Hos noen kan de forårsake smertefulle eller store menstruasjonsblødninger. Det finnes effektiv behandling for livmorknuter, og de blir vanligvis bedre av seg selv etter overgangsalderen.

 • Menopause: Bør jeg ta østrogen?

   - I overgangsalderen stopper kvinner å produsere østrogen og menstruasjonen opphører. Dette kalles menopause og skjer normalt rundt 50-årsalderen. Noen kvinner opplever plagsomme symptomer som kan vare i flere år. Østrogentilskudd hjelper, men er omdiskutert på grunn av en liten risiko for alvorlige bivirkninger.

 • Menstruasjon – store blødninger

   - Kraftige menstruasjonsblødninger kalles på fagspråket menoragi. Vanligvis er det ikke tegn på farlig sykdom, men det kan være plagsomt. Av og til kan det føre til slapphet, jernmangel og blodmangel. Det finnes flere legemidler som kan hjelpe, og operasjon kan også være en mulighet.

 • Menstruasjonssmerter

   - Menstruasjonssmerter kan være plagsomt og påvirke livskvaliteten, men det finnes behandlinger som kan hjelpe.

 • Overgangsalder: Hva er det?

   - Overgangsalderen er perioden da menstruasjonen opphører for godt. Det er ingen sykdom, men en normal del av en kvinnes liv. Noen kvinner opplever plager i overgangsalderen, men det finnes behandling som kan lindre.

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

   - Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir. Det finnes god behandling for PCOS.

(http://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/gynekologi)