Her finner du nyttig informasjon for folk med psykiske vansker

Faglig informasjon til pasientene – på norsk – er en etterspurt ressurs på Helsebiblioteket. Mange aktører bidrar med slik informasjon. Her er en oversikt.

Det finnes flere gode kilder til pasientinformasjon. ill.foto.: iStockphoto.

Den viktigste formidleren av slik informasjon er Helsenorge.no, som er det offentliges store satsing innenfor informasjon til pasienter. På nettstedet finner pasienter brosjyrer om mange tilstander, også psykiske lidelser og rus og avhengighet.

Helsebiblioteket leverer en del av pasientbrosjyrene til Helsenorge. Vi har oversatt pasientbrosjyrer fra oppslagsverket BMJ Best Practice og gjort enkle tilpasninger til norske forhold. Helsebibliotekets pasientbrosjyrer om psykisk helse finner du på www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/psykisk-helse. I tillegg har vi lenket til pasientinformasjon på hvert underområde av psykisk helse-sidene.

Innvandrere

Mange som har innvandrere som pasienter, har ønsket seg brosjyrer som pasientene kan forstå. Brosjyrene ligger på flere nettsteder. Helsebiblioteket har sider for flyktninger og innvandrere. Her finner du en egen underside for pasientinformasjon. Helsebiblioteket holder ikke selv ved like en stor samling brosjyrer for mennesker med innvandrerbakgrunn, men lenker til andre portaler. Helsenorge.no har et et utvalg brosjyrer på engelsk, arabisk, tamil, tyrkisk, urdu og vietnamesisk. På amerikanske MedlinePlus finner du mange flere, men informasjonen her er naturlig nok ikke tilpasset norske forhold. Oppslagsverkene BestPractice og UpToDate, som er tilgjengelige for alle i Norge gjennom Helsebiblioteket, har pasientinformasjon på engelsk.

Hvis disse lenkene ikke fører fram, kan stjerne- eller plussmerkede artikler i Wikipedia være en mulighet. Vær oppmerksom på at Wikipedia-artikler har ujevn kvalitet.

Aktuelle lenker:

Helsebiblioteket har ikke kvalitetssjekket innholdet i de fremmedspråklige ressursene.

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning er bestemt i lovverket og er prioritert av Helse- og Omsorgsdepartementet. Brukerstyrte plasser, mindre tvang, samvalg (shared decision-making), inkludering av brukere/pasienter i retningslinjearbeid er alle uttrykk for økt innflytelse for brukerne.

Telefonnumre og selvhjelp

Pasienter som har behov for å snakke med noen, kan bruke telefonnumrene de finner hos Rådet for psykisk helse. For akutt hjelp bør de ringe 113.

Mange har glede av selvhjelpsapper for psykisk helse. Det finnes mange forskjellige, og PsykNytt har tidligere skrevet om flere av dem.  Dersom du kjenner til en god app vi ikke har skrevet om, kan du gjerne sende oss en e-post.

Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.

Aktuelle søkeord: pasientinformasjon, pasientbrosjyrer, psykisk helse, selvhjelp

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om flyktninger og innvandrere og pasientinformasjon, eller gå til siste nummer av PsykNytt.

(http://www.helsebiblioteket.no/psykisk-helse/aktuelt/her-finner-du-nyttig-informasjon-for-folk-med-psykiske-vansker)