shadow
Skriv ut artikkel|Åpne som pdf

Røykeplaster kan roe pasienter med schizofreni (Utvalgt artikkel)

Nikotinerstatninger kan hjelpe schizofrenipasienter med røykeavhengighet gjennom en episode med agitasjon, viser en ny studie.

23.08.2011 | PsykNytt

Røykeplaster kan ha en beroligende effekt. Ill.foto: OSTILL, iStockphoto

Et røykeplaster kan være effektivt for personer med schizofreni. Ny forskning viser at nikotinerstatninger kan ha samme effekt ved agitasjon som antipsykotika hos schizofrenipasienter som røyker.

40 røykende personer med diagnosen schizofreni deltok i studien; halvparten fikk røykeplaster mens den andre halvparten fikk placebo. Etter fire timer opplevde plaster-gruppen en reduksjon i agitasjonsnivået på hele 33 prosent sammenlignet med placebo-gruppen. Etter 24 timer var agitasjonsnivået 23 prosent lavere i plaster-gruppen.

Forfatterne konkluderer med at røykestatus bør tas med i vurderingen av pasienter med schizofreni. De foreslår også at nikotinerstatninger brukes i behandlingen av schizofrenipasienter med røykeavhengighet ved episoder med agitasjon.

Studien er plukket ut av McMaster-universitetet i Canada som en særlig relevant og pålitelig forskningsartikkel innen psykisk helse-feltet.

Les sammendrag av studien her

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.
Disclaimer: Fotografiene i PsykNytt er illustrasjonsfoto, og personene på bildene har ingenting med sakene å gjøre.

Les mer om oppsummert forskning, rus og avhengighet og schizofreni og psykose, eller gå til siste nummer av PsykNytt.

Del saken|

Helsebiblioteket.no | Ansv. redaktør: Prof. dr.med. Magne Nylenna | Om oss