En av fem unge har depresjon etter fedmeoperasjon (Dagens Medisin)

Publiseringsdato 21.12.2015
Nær én av fem ungdom har depressive symptomer.  – Det kreves flere tiltak for å finne risikogruppene og følge dem over tid med støtte og support, sier svensk forsker og psykolog.
Overvekt har kort og godt med hvor mye man spiser å gjøre. Ill.foto: Colourbox

Mange overvektige er alvorlig deprimerte. Ill.foto: Colourbox

 

av Lisbeth Nilsen

“Dette er en veldig sårbar pasientgruppe, hvor mange har alvorlige psykologiske plager før de opereres, ” sier UiO-professor og seksjonsleder Jøran Hjelmesæth, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

De aller fleste – men ikke alle – ungdommene i den svenske AMOS-studien hadde det betydelig bedre psykisk to år etter fedmeoperasjon, med psykisk helse tilsvarende unge flest.

Alvorlig depresjon

To år etter operasjonen var det signifikant reduksjon av symptomer på blant annet angst og depresjon og bedring i selvbilde, selvtillit og humør. Men samtidig hadde 19 prosent av de unge fedmeopererte depressive symptomer, og 13 prosent hadde symptomer på alvorlig depresjon.

Studien skal være den hittil største to-årsoppfølgingen i verden på psykisk helse hos unge som har gjennomgått gastrisk bypass.

IKKE PROBLEMFRITT:

– Vi tror fordelene er større enn ulempene, men operasjon av unge er ikke problemfritt, sier professor og seksjonsleder Jøran Hjelmesæth.

Det er forskere ved Lunds universitet i Sverige som står bak studien av 88 svenske ungdom i alderen 13-18 år. Tenåringene hadde en kroppsmasseindeks på 45,6 før operasjon, og er undersøkt i forkant av gastrisk bypass-operasjonen, og henholdsvis ett og to år etter inngrepet. Resultatene er nylig publisert i Obesity.

Les mer: Nær én av fem ungdom har depressive symptomer (Dagens Medisin)

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om angst, barn og ungdom, depresjon og mani, kropp og sinn og spiseforstyrrelser, eller gå til siste nummer av PsykNytt.