Nye Helsebiblioteket lansert fredag 26. oktober 2007

Helsebiblioteket.no er relansert på ny nettløsning, som blant annet gir deg ny søkemotor, ny løsning for autentisering, oppussing av designen og RSS-nyhetsstrøm. Emnebibliotek samfunnsmedisin og folkehelse og egen startside for fysio- og ergoterapeuter er også lansert.

Foto: Skjermdump av hovedsiden Helsebiblioteket.no 25. oktober 2007
Skjermbilde fra hovedsiden www.helsebiblioteket.no 25. oktober 2007.Foto: Helsebiblioteket.no

På grunn av begrensninger i den tekniske plattformen Helsebiblioteket brukte tidligere, har all videreutvikling dessverre ligget på vent en stund. Dette bildet er fra i dag endret, slik at vi samtidig med at vi har tatt i bruk den nye nettløsningen, også lanserer flere nye tjenester og endringer.

Ny søkemotor

Inntil nå har søket kun gitt resultater fra artikler internt på nettstedet, ikke i Helsebibliotekets tidsskrifter og databaser. Fra og med i dag tilbyr vi en helt ny søkemotor som gjør at du kan søke i hele Helsebibliotekets beholdning av elektroniske informasjonsressurser. Søket er tilgjengelig fra alle sider oppe til høyre i skjermbildet. Det er to hovedtyper søk tilgjengelig:

• I pasientmøtet: Dette søket er ment som et verktøy for bruk i klinisk praksis. Søkeresultatet er begrenset til praksisnære ressurser som Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Clinical Evidence, Legemiddelhåndboka, Felleskatalogen og noen av de største og viktigste tidsskriftene.
  • For faglig oppdatering: Velger du dette utgangspunktet for søket, blir samtlige tidsskrifter og databaser i Helsebiblioteket inkludert i søket. Det vil gå noe lenger tid før alle søkeresultatene kommer fram. Denne søkemetoden egner seg derfor bedre når du har mer tid til å gå dypere for å finne informasjon.

Vi tar forbehold om at enkelte datakilder av forskjellige årsaker ikke er helt på plass til lanseringen av søketjenesten, blant annet Cochrane Library og The Lancet.

Nye tjenester

Emnebibliotek samfunnsmedisin og folkehelse er også lansert i dag. Dette er det andre emnebiblioteket på Helsebiblioteket og er spesielt beregnet på helsepersonell som arbeider innen dette fagfeltet.

I tillegg er det lansert en egen startside for fysio- og ergoterapeuter, som du finner lenke til på hovedsiden www.helsebiblioteket.no. På disse sidene kan du som arbeider innen fagfeltet finne snarveier til forskning og ressurser relevant for praksis, kunne oppdatere deg faglig og planlegge behandling og tiltak.

Etter samme mal tilbyr vi også fra i dag en startside for forskning.

Følg med ved hjelp av RSS

Du kan nå holde deg oppdatert på våre nyhetssaker gjennom vår RSS-nyhetsstrøm (RSS feed). Abonnerer du på Helsebibliotekets RSS-nyhetsstrøm, vil du automatisk få beskjed i RSS-leseren din når nyhetssaker er publisert. Hvis du ikke har en RSS-leser, finnes det mange å velge mellom – både internettbaserte, egne programmer på datamaskinen og som funksjonalitet i andre programmer som nettlesere.

Vi har også gjort en del andre større og mindre endringer:

• På hovedsiden kan du under «Retningslinjer» velge fagområde direkte ved å bruke nedtrekksmenyen eller gå direkte til oversiktssiden for retningslinjer.
  • Nederst på hovedsiden ser du til enhver tid de tre siste sakene fra tidsskriftene JAMA og BMJ.
  • Under «Bibliotekarens tips» finner du artikler som hjelper deg med å velge den eller de ressursene som er mest relevante for dine problemstillinger.

Innlogging og autentisering

Hvis institusjonen du arbeider ved er registrert hos Helsebiblioteket, skal tilgangen til våre ressurser fungere som før. Det betyr at du har tilgang til alle ressurser når du bruker Helsebiblioteket på arbeid.

Hvis du ønsker å bruke Helsebiblioteket andre steder enn ved arbeidsplassen, trenger du brukernavn og passord. Hvis du har registrert deg med brukernavn og passord på Helsebiblioteket.no tidligere, skal brukernavnet fungere også i den nye løsningen. Du kan nå ha et brukernavn som ikke er en e-postadresse. Dette betyr at du kan ha et fast brukernavn, men bytte e-postadresse når du for eksempel bytter arbeidsgiver eller får ny e-postadresse privat.

For å se hvilke opplysninger du har registrert tidligere og eventuelt gjøre endringer, velg «Logg inn» øverst til høyre på siden.

Kontakt redaksjonen på e-post redaksjonen@helsebiblioteket.no dersom du har spørsmål eller problemer med innloggingen.

(/om-oss/artikkelarkiv/nye-helsebiblioteket-lansert-26-oktober-2007)