Hemoroider

Hemoroider kan gi blødninger og smerte fra endetarmen etter toalettbesøk. Mange merker ingen symptomer, men dersom hemoroidene plager deg finnes det behandlinger som kan hjelpe.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 23. september 2020 | Sist oppdatert 23. september 2020

Hva er hemoroider?

Hemoroider er oppsvulmete blodårer i endetarmsåpningen (anus). Er hemoroidene store, kan de komme ut av endetarmsåpningen. Du kan forsøke å dytte dem inn igjen, men det er ikke alltid mulig.

Hemoroider kan oppstå som følge av treg mage når man trykke gjentagende ganger for å få ut avføringen. Det er også vanlig å få hemoroider under graviditet.

Symptomer

Små hemoroider kan føles litt ubehagelig, men mange merker ingen symptomer. Større hemoroider kan gi irritasjon, kløe og smerter. Noen beskriver en følelse av at de aldri får tømt seg helt når de er på toalettet, selv om dette ikke stemmer. Blod på toalettpapiret eller i toalettskålen er også vanlig.

Siden du normalt ikke skal blø fra tarmsystemet bør du kontakte lege dersom dette skjer. Det er spesielt viktig hvis:

  • Blodet er blandet inn i avføringen
  • Du må på toalettet oftere eller sjeldnere enn vanlig
  • Du går ned i vekt uten åpenbar grunn

Legen vil ta nødvendige tester for å utelukke annen sykdom enn hemoroider.

Behandling

Det finnes enkle behandlingstiltak som du kan prøve selv. Dersom disse virker, er det ikke sikkert du trenger annen behandling.

Fiberrik kost gir avføringen volum, og du trenger ikke å presse så hardt når du er på toalettet, noe som kan forhindre hemoroider. Eksempler på fiberrik kost er frukt, grønnsaker og helkornsprodukter. Du kan også prøve fibertilskudd som loppefrø, linfrø og hvetekli. Dette får du kjøpt på apoteket.

Et annet råd er å drikke rikelig med vann som kan gjøre avføringen mykere. Du bør heller ikke utsette toalettbesøk. Holder du deg for lenge, kan avføringen bli hardere. Unngå også å presse for hardt eller sitte på toalettskålen lenger enn nødvendig.

Mange opplever varme bad som lindrende mot kløe og smerter.

Legemidler

Det finnes flere kremer, salver og stikkpiller mot hemoroider som du kan forsøke fra apoteket.

Adstringerende midler, det vil si stoff som drar sammen vev, kan redusere blødningstendensen over tid. Natriumoleat er et slikt middel.

Det finnes også produkter med og uten resept som inneholder kortison- og lokalbedøvende midler som kan hjelpe.  Kortisonholdig salve skal bare brukes i kort tid siden langvarig bruk kan gi tynnere slimhinne.

Ligatur

Strikkligatur brukes gjerne når hemoroider stikker ut av endetarmsåpningen, men fortsatt kan presses inn igjen. Ligatur er en effektiv behandling av hemoroider. Inngrepet består i at legen fester en stram gummistrikk rundt "halsen" til en hemoroide slik at den faller av. En studie viste at 8 av 10 var symptomfrie én måned etter denne behandlingen.

Mulige bivirkninger er blødninger og smerter, men dette er sjelden. Behandlingen utføres på sykehus.

Injeksjoner

Injeksjoner med legemidler i hemoroidene (sklerosering) kan få dem til å skrumpe og falle av. Dette brukes mest på små hemoroider. Behandlingen er skånsom.

Infrarød fotokoagulasjon

Med denne metoden bruker man infrarødt lys til å koagulere blodet i hemoroidene slik at de skal skrumpe. Behandlingen brukes på små hemoroider og må utføres flere ganger.

Kirurgi

Behandlingen avhenger av hvor store hemoroidene er og hva ditt lokale sykehus tilbyr.

HAL (Haemorrhoid Artery Ligation Operation) eller HAL RAR (recto anal repair) er en nyere operasjonsform som er tatt i bruk ved en rekke norske sykehus. Her bruker legene et apparat for å finne arterien som forsyner hemorroidene med blod. Disse arteriene avsnøres. Inngrepet skjer vanligvis i narkose og gir færre bivirkninger enn å skjære bort hemoroidene.

«Perianal stapling» er en annen metode som alternativ til strikkligatur.

Har du problemer med store hemoroider kan de opereres bort. Du vil få narkose eller lokalbedøvelse før inngrepet. Under operasjonen kuttes hemoroidene bort med en skarp kniv eller saks. Legene syr enten såret igjen eller lar det stå åpent for å gro. I én studie var alle fri for hemoroider ett år etter operasjonen.

Prognose

Hemoroider kan komme og gå i perioder – også etter behandlingen. Alvorlige problemer er imidlertid sjeldne.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.