Dyp venetrombose og lange reiser


BMJ-logo

Dyp venetrombose (DVT) er blodpropp i en av kroppens dype vener, ofte i leggen. Hvis blodproppen løsner kan den følge blodstrømmen til lungene og sette seg fast. Dette heter lungeemboli på fagspråket og er en mer alvorlig form for blodpropp.

Risikoen for blodpropp øker hvis du sitter stille i lengre perioder. Derfor kan langdistansereiser, som for eksempel en lang flytur utgjøre en risiko. Andre risikofaktorer kan være alderdom, betydelig overvekt eller graviditet. Er du er nyoperert, vært skadet, bruker hormoner (f.eks p-piller) eller har en kreftdiagnose, tilhører du også risikogruppen. Har du hatt DVT før, eller er i risikogruppen, bør du diskutere med legen din om du kan reise og eventuelt hvilke forebyggende tiltak som finnes.

Forebygging

Det finnes spesielle elastiske strømper, kalt kompresjonsstrømper som bidrar til å at blodet flyter jevnt gjennom venene i bena. Dette kan redusere risikoen for å danne en blodpropp. Spør apoteket/bandagist om råd når du kjøper kompresjonsstrømper, slik at du få riktig størrelse. Selv om du ikke tilhører risikogruppen, kan det være lurt å vurdere kompresjonsstrømper. De er imidlertid ikke egnet for alle, så spør derfor legen din først. Andre råd som kan virke forebyggende er korte turer rundt i kabinen på flyet eller toget hver halve- eller hele time. Er du i en bil eller buss kan du ta en kort gåtur når du stopper for en pause. Hvis du kjører, må du planlegge regelmessige pauser. Prøv å få i deg rikelig med drikke, men unngå alkohol. Noen blir anbefalt å ta reseptbelagte legemidler for å redusere risikoen for blodpropp.

Uavhengig om du er i risikogruppen eller ikke, finnes det øvelser som kan virke forebyggende. Men vi kan ikke si sikkert om disse rådene fungerer siden dokumentasjonen er svak.

  • Prøv å bevege bena mens du sitter. Bøy og strekk både føtter og tær, hver halve time. En annen øvelse er å lage sirkler med hver fot i sving.
  • Trykk tåballene hardt ned mot gulvet eller en fotstøtte for å øke blodgjennomstrømningen i bena.
  • Ikke ta sovetabletter. Tablettene kan gjøre at du faller i dyp søvn og du får ikke gjort øvelsene.

Merker du symptomer på DVT bør du kontakte lege raskt. De viktigste symptomene er hevelse eller smerter i leggen eller låret, i ett eller begge bena. Har blodproppen nådd lungene, kan du bli kortpustet og kjenne brystsmerter.

Er årsaken til DVT at du har sittet stille på en lengre reise, kan det være at du ikke merker symptomene på DVT før det har gått timer eller uker.

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/alle-brosjyrer/dyp-venetrombose-og-lange-reiser)