Endokrinologi

BMJ Best Practice logo

Vil du skrive ut informasjon på norsk og gi til pasientene dine? Helsebiblioteket.no har oversatt og tilpasset pasientinformasjon fra BMJ Best Practice.

Viser 1 - 11 av totalt 11
 • Beinskjørhet - osteoporose

   - Beinskjørhet gjør at du lettere brekker bein. Tilstanden er mest vanlig hos eldre kvinner. Det finnes ingen behandling som kan kurere beinskjørhet, men det er mulig å bremse utviklingen.

 • Diabetes type 1

   - Diabetes type 1 er en livsvarig tilstand som kan føre til alvorlige helseproblemer. Med sunn livsstil og legemiddelet insulin kan du imidlertid leve praktisk talt normalt og ha god helse.

 • Diabetes type 2 og insulinbehandling

   - Dersom du har en dårlig regulert type 2-diabetes, til tross for at du tar tabletter, vil legen din anbefale insulinbehandling. Denne artikkelen forklarer hvordan insulin hjelper og hva det innebærer.

 • Diabetes type 2 – behandling

   - Har du diabetes type 2, kan et sunt kosthold og livsstilsendringer være med på å holde sykdommen i sjakk. Mange trenger også legemidler for å kontrollere blodsukkeret.

 • Diabetes type 2 – selvhjelp

   - Hvis du har diabetes type 2, vil livsstilsendringer, regelmessige kontroller og råd fra legen hjelpe deg å holde deg frisk.

 • Diabetes type 2: Hva er det?

   - Diabetes er en kronisk tilstand der kroppen ikke klarer å holde blodsukkeret nede på normalt nivå. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer, men både livsstilsendringer og legemidler kan bidra til god helse.

 • Graves sykdom

   - Graves sykdom er en autoimmun sykdom og den vanligste årsaken til høyt stoffskifte blant yngre personer. Sykdommen kan gi uforklarlig vekttap, hjertebank, nervøsitet, rastløshet, varmeintoleranse og øyeproblemer. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe.

 • Hypothyreose – lavt stoffskifte

   - Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.

 • Høyt kolesterol (hyperkolesterolemi)

   - Høyt kolesterol kan øke risikoen for få hjerteinfarkt og hjerneslag. En sunn livsstil kan bidra til et sunt kolesterolnivå, men noen trenger imidlertid behandling av legemidler.

 • Overgangsalder: Hva er det?

   - Overgangsalderen er perioden da menstruasjonen opphører for godt. Det er ingen sykdom, men en normal del av en kvinnes liv. Noen kvinner opplever plager i overgangsalderen, men det finnes behandling som kan lindre.

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

   - Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir. Det finnes god behandling for PCOS.

(http://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/endokrinologi)