Nyrer og urinveier

Pasientinformasjon fra BMJ Best Practice og PharmaSafe som du kan gi til pasienter og pårørende.

Viser 1 - 7 av totalt 7
 • Akutt nyreskade (akutt nyresvikt)

   - Akutt nyreskade er plutselig skade på nyrene. Skaden gjør at nyrene slutter å fungere normalt, og kan gi alvorlige helseplager. Det er viktig med rask behandling.

  BMJ Publishing Group. 

 • Nyrebekkenbetennelse

   - Nyrebekkenbetennelse kan være alvorlig, men det finnes effektiv behandling.

  BMJ Publishing Group. 

 • Nyrestein

   - Nyresteinsanfall kan være svært smertefullt, men steinene kommer som regel ut av seg selv. I motsatt fall, finnes det god behandling.

  BMJ Publishing Group. 

 • Nyresykdom – kronisk

   - Hvis du har kronisk nyresykdom, mister nyrene gradvis evnen til å filtrere avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet. Det er en alvorlig tilstand, men det finnes god behandling som kan hjelpe til å bremse sykdommen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Sengevæting (enurese)

   - Mange barn tisser på seg om natten, men de fleste vokser det av seg. Opplever du at barnet ditt plages av dette, eller at du som pårørende bekymrer deg, kan du oppsøke lege.

  BMJ Publishing Group. 

 • Stressinkontinens hos kvinner

   - Lekker du urin når du nyser, ler eller trener er stressinkontinens den mest sannsynlige årsaken. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe, som for eksempel enkle bekkenbunnsøvelser.

  BMJ Publishing Group. 

 • Vitamin D-mangel

   - Mangel på vitamin D kan i alvorlige tilfeller forårsake varige helseproblemer hos voksne og barn, som for eksempel svekket eller skadet beinbygning og alvorlig nyreskade. Lett vitamin D-mangel forekommer langt hyppigere og er lett å behandle.

  BMJ Best Practice. 

(/pasientinformasjon/nyrer-og-urinveier)