Denguefebervaksine kun til dem som har gjennomgått denguefeber

I Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) i Folkehelseinstituttet kommer det fram at det ble satt over 9000 denguefebervaksiner i 2024. Dette er en stor kontrast til antall smittede, som årlig ligger på mellom 60-150 personer. Fastleger og vaksinepoliklinikker følger med andre ord ikke anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, som vurderer det slik at vaksinen bør gis kun til dem som har hatt sykdommen.

Denguefebervaksine kun til dem som har gjennomgått denguefeber
Denguefebervaksiner bør kun gis til dem som har hatt sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Colourbox
Alexander Wahl
Publisert 29. april 2025

Indikasjonen er ifølge Vaksinasjonshåndboka fra Folkehelseinstituttet at vaksinen kun bør tilbys personer ≥ 4 år som har gjennomgått denguefeber tidligere og

  • som skal reise til område(r) hvor denguefeber er utbredt, eller
  • som i sitt arbeid kan eksponeres for smitte, f.eks. laboratoriearbeidere som jobber med levende denguevirus 

Vaksinen er testet på populasjoner i aldersgruppe 4-60 år som er bosatt i høyendemiske områder med vedvarende risiko for smitte. Kunnskap om bruk om reisevaksine er dermed svært begrenset, og denne typen bruk vil kreve mer individuelle vurderinger enn ved mange andre reisevaksiner,  skriver FHI.

Symptombildet på denguefeber varierer fra asymptomatisk infeksjon (vanligst) til svært alvorlig forløp. Man er særlig utsatt for alvorlig denguefeber ved andregangs infeksjon med en annen serotype enn ved første infeksjon. Hvis man er i tvil om man har gjennomgått denguefeber, går det an å sjekke antistoffnivået før man vurderer vaksine.

Begge dosene bør være gitt før avreise, med tre måneders intervall mellom dosene. Vaksinen gis ikke til immunsupprimerte pasienter. Kostnaden på vaksinene er 976 kr. pr. stk.