Medikamentell behandling av gallesteinskolikk?
Gallesteinskolikk behandles i Norge normalt med kirurgisk fjerning av galleblæren. Inngrepet innebærer imidlertid risiko for skade. Behandling med oral gallesyreoppløsningsterapi kan derfor være aktuelt.
Fjerning av galleblæren innebærer komplikasjonsrisiko for skade på gallegangen (<1 %) og blødninger (~2 %). 33 % av pasientene fortsetter å ha smerter i øvre del av magen, og hos 14 % oppstår slike smerter for første gang. Diaré (85 %) og forstoppelse (76 %) var de vedvarende symptomene som oftest ble rapportert, mens smerter i øvre del av magen og oppkast var de minst rapporterte, viser en metaanalyse fra Surgical Endoscopy.
Behandling med ursodeoksykolsyre
Rask slanking øker risiko for dannelse av gallestein. Da kan behandling i form av kapsler med ursodeoksykolsyre fjerne gallesteinene i løpet av ett år (suksessrate 37-50 %). I løpet av få ukers behandling kan gallesteinsanfallene bli borte selv om ikke gallesteinene er borte.
I UpToDate finner vi følgende anbefaling:
Hos symptomatiske pasienter med ukomplisert gallesteinsykdom manifestert ved gallesteinskolikk, og som ikke kan eller ønsker å gjennomgå kolecystektomi og har små, ikke-kalkifiserte steiner i en fungerende galleblære, foreslås oral gallesyreoppløsningsterapi med ursodeoksykolsyre. Ideelle kandidater for oral behandlingen har følgende egenskaper:
- liten steinstørrelse (<1 cm)
- minimal steinkalsifisering og høy kolesterolkonsentrasjon
- milde symptomer på ukomplisert gallesteinsykdom (gallesteinskolikk)
- åpen cystisk kanal
- god konsentrasjonsfunksjon av galleblæren
Hos symptomatiske pasienter med ukomplisert gallesteinsykdom som ikke kan eller ønsker å gjennomgå kolecystektomi, men som ikke har små, ikke-kalsifiserte steiner, tas beslutningen om å bruke oral oppløsningsterapi på individuell basis, med hensyn til pasientens preferanser og suksessrate for oppløsningsterapi. For eksempel kan pasienter med større steiner behandles med oral oppløsningsterapi, men vil kreve flere års behandling for oppløsning.
Referanser
- Norsk Helseinformatikk. Laparoskopisk galleoperasjon: Komplikasjoner. Hentet 08.01.2025.
- Lamberts, M.P., Lugtenberg, M., Rovers, M.M. et al. Persistent and de novo symptoms after cholecystectomy: a systematic review of cholecystectomy effectiveness. Surg Endosc 27, 709–718 (2013). https://doi.org/10.1007/s00464-012-2516-9
- Salam F Zakko, Sanjiv Chopra, Han Li. Overview of nonsurgical management of gallbladder stones. UpToDate. Hentet 08.01.2025.