Kunnskapsbasert praksis

Er du kliniker, lærer eller student i medisin og helsefag? Her kan du lære å finne, vurdere og bruke forskningsbasert kunnskap i praksis.

Kunnskapsbasert praksis innebærer at fagutøvere bruker ulike kunnskapskilder i praksis. Ved å bruke forskningsbasert kunnskap, erfaringer fra praksis og pasientens kunnskap og behov bedrer vi kvaliteten på tjenestene våre.

Kunnskapsbasert praksis
Publisert 21. april 2016 | Sist oppdatert 17. september 2021

Kunnskapsbasert praksis (KBP) er å ta faglige avgjørelser basert på systematisk innhentet forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasert kunnskap og pasientens ønsker og behov i en gitt situasjon.

kbp-modell.png

Vi henter kunnskap fra ulike kilder, for eksempel fra kollegaer, eksperter, forskning, retningslinjer, kurs osv. Disse kildene har styrker og svakheter. Vi som arbeider i klinisk praksis, må være bevisst på disse styrkene og svakhetene. KBP kan hjelpe deg med å øke bevisstheten om og reflektere over hvilke kunnskapskilder du baserer dine handlinger på.

Hvorfor jobbe kunnskapsbasert?

Formålet med kunnskapsbasert praksis er å styrke beslutningsgrunnlaget til deg som jobber i helse- og sosialsektoren, og bevisstgjøre hvor du henter din kunnskap fra. Prosedyrer som ikke er basert på oppdatert kunnskap kan i verste fall føre til feilbehandling av pasienter. Derfor er det viktig at helsepersonell lærer seg metoder for hvordan de skal søke seg fram til den beste tilgjengelige kunnskapen og kritisk vurdere denne.


Gro Jamtvedt, OsloMet – storbyuniversitetet, gir deg en innføring i kunnskapsbasert praksis (KBP). Gro underviser i KBP og har skrevet lærebøker om emnet (5:23 min):

Arild Bjørndal, tidligere direktør ved Regionssenter for barn og unges psykiske helse, gir informasjon om hvorfor kunnskapsbasert praksis er viktig. Arild har motivert helsepersonell til å arbeide kunnskapsbasert siden starten av 1990-tallet (5:53 min):

 

Trinnene i kunnskapsbasert praksis

Kunnskapsbasert praksis presenteres gjerne som en prosess i seks trinn. Hvert trinn er viktig i ditt daglige arbeid.

Trinnene i kunnskapsbasert praksis:

  1. Refleksjon over egen praksis
  2. Formulere spørsmål (spørsmålsformulering)
  3. Finne forskningsbasert kunnskap (litteratursøk)
  4. Kritisk vurdere forskningen
  5. Anvende forskningsbasert kunnskap med erfaringsbasert kunnskap og brukerens behov
  6. Evaluere egen praksis
trinnene-i-kunnskapsbasert-praksis.png
 

Hva går egentlig det enkelte trinn ut på? Kristine Berg Titlestad, Høgskulen på Vestlandet, presenterer trinnene i denne videoen som er laget for prosjektet KBP på tvers (3:23).