Ikke-overvåket inntak av legemidler for personer i legemiddelassistert rehabilitering

Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet har nylig publisert en systematisk oversikt som sammenligner effekter av ikke-overvåket med overvåket inntak av substitusjonslegemiddel for personer som mottar legemiddelassistert rehabilitering.
Publisert 26. september 2016 | Sist oppdatert 19. april 2018

medisinflaske-og-maleskje

Legemiddelassistert rehabilitering er en etablert behandlingsform ved opioidavhengighet. Behandlingen er krevende fordi den er langvarig og griper inn i dagliglivet. Personer som får denne behandlingen, må møte opp ofte for å få legemidlet, og inntaket overvåkes av helsepersonell.

Den systematiske oversikten sammenligner effekter av ikke-overvåket med overvåket inntak av substitusjonslegemiddel. Konklusjonen er: «Det er gjort lite forskning som besvarer hva som er mest hensiktsmessig av ikke-overvåket sammenlignet med overvåket inntak av substitusjonsbehandling for personer som mottar LAR. Kvaliteten på dokumentasjonen av effekt i det vi har funnet er svært lav. Vi er usikre på om ikke-overvåket inntak sammenliknet med overvåket inntak gir bedre, dårligere eller like god effekt på retensjon i behandling, bruk av andre rusmidler, kriminalitet, pasienttilfredshet, selvrapportert bruk av ikke-forskrevne legemidler/rusmidler, uønskede hendelser og dødelighet.»

Se sammendrag av rapporten for mer detaljert informasjon og lenke til oversikten i sin helhet.

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen Legemiddelaktuelt.

Les mer om legemiddelsikkerhet og psykisk helse.