Betente mandler - tonsillitt

Tonsillitt er en variant av sår hals og kan gi smerter og feber. Sykdommen kan ramme både voksne og barn, men er vanligst hos barn.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 15.mars.2021 | Sist oppdatert 15.mars.2021

Hva er tonsillitt?

Tonsillitt er en infeksjon i mandlene (tonsillene). Tonsillene er to små klumper på hver side i svelget. Virus er den vanligste årsaken til tonsillitt, men infeksjonen kan også skyldes bakterier.

Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell tonsillitt, og tilstanden omtales derfor noen ganger som «streptokokkhals».

Symptomer

Tonsillitt gir sår hals som varer i flere dager, og det kan gjøre vondt ved svelging. Barn har ofte feber. Andre symptomer kan være hodepine og tap av matlyst. Har du hovne lymfekjertler, kan de ofte kjennes som kuler under kjeven og på halsen. Kikker du inn i halsen, kan mandlene være dekket med hvitt belegg eller hvite flekker.  

For noen er det nødvendig å ta noen dager fri fra skole eller arbeid.

Dersom symptomene er alvorlige eller varer i mer enn tre dager, bør lege kontaktes. Dette gjelder også for barn.

Komplikasjoner

Tonsillitt går vanligvis over av seg selv i løpet av en uke, men kan utvikle seg til bihulebetennelse, ørebetennelse eller skarlagensfeber. En sjelden gang kan det oppstå alvorlige komplikasjoner, som for eksempel en byll (abscess) i halsen. Halsen kan bli veldig sår og noen får vanskeligheter med å åpne munnen. Dette kan av og til gi problemer med pusten.

Streptokokktonsilitt kan også en sjelden gang gi blodforgiftning (sepsis), spredning til muskeloverflaten andre steder i kroppen (nekrotisk fasciitt) eller nyrebetennelse (glomerulonefritt).

Dersom tonsillitten er forårsaket av en streptokokkinfeksjon, kan det en svært sjelden gang utvikle seg til giktfeber. Det gir smerter og hevelse i leddene, høy feber og magesmerter. 

Merker du noen av disse symptomene, bør du kontakte lege straks.

Behandling

De fleste med tonsillitt føler seg bedre etter en uke. Smertestillende legemidler som paracetamol, acetylsalisylsyre eller ibuprofen kan hjelpe, men barn under 16 år skal ikke ta acetylsalisylsyre. Paracetamol er førstevalget hos barn.  

Varm te med honning eller gurgling med saltvann kan virke smertedempende, men honning må ikke gis til barn under ett år. Årsaken er at honning kan forårsake botulisme som er en alvorlig sykdom.

Noen synes det hjelper med halstabletter, men unngå å gi dem til små barn, da pastillene kan sette seg fast i halsen.    

Legemidler

Antibiotika har kun effekt dersom halsinfeksjonen skyldes bakterier. Studier viser at antibiotika kan redusere varigheten av symptomene ved sår hals med ca en dag. Antibiotika kan muligens forhindre at infeksjonen utvikler seg til eksempelvis halsbyll- eller ørebetennelse.

Antibiotika kan ha bivirkninger som urolig mage, diaré eller utslett, men disse er vanligvis milde.

Bør jeg fjerne mandlene?

Er barnet ditt plaget med gjentagende tonsillitter, kan kirurgi vurderes.  

Operasjonen utføres på sykehus, vanligvis i narkose. Det betyr at barnet sover under operasjonen, og de fleste kan reise hjem samme dag.

Når barn fjerner mandlene, får de ofte færre infeksjoner på kort sikt. En studie har vist at de fleste fikk to eller tre færre infeksjoner det første året etter operasjonen

Det er en viss risiko ved kirurgi, blant annet økt infeksjonsfare. I tillegg kan kirurgi gi kraftige blødninger under eller etter operasjonen, som gjør det nødvendig med en ny operasjon. Det er også risiko for allergisk reaksjon på narkosen. Noen hovner opp i munn og svelg etter operasjonen.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.