Nakkesmerter/kink i nakken

Nakkesmerter oppstår gjerne akutt. De blir ofte bedre etter et par dager og forsvinner vanligvis helt etter omtrent en uke. Hvis smertene ikke forsvinner eller blir verre, kan det være nødvendig med behandling.
Publisert 04. november 2014 | Sist oppdatert 15. desember 2017

Hva er nakkesmerter?

Det finnes mange forskjellige typer nakkesmerter som har ulike årsaker.

 • Enkle (eller ukompliserte) nakkesmerter er det vanligste. Det kan skyldes stress eller at nakken har vært i en uheldig stilling for eksempel når du sover. Nakkemusklene eller ligamentene (leddbåndene som holder benstrukturer sammen) kan være forstrukket. Hos eldre mennesker kan årsaken ligge i slitasje på virvlene i nakken og de støtdempende putene mellom dem (mellomvirvelskivene).
 • Nakkesmerter med nerveskade (cervikal radikulopati). Noen ganger kan en nerverot som kommer ut mellom benstrukturene i nakken, bli klemt eller skadet. Det kan skje ved at aldersforandringer i virvelen gjør det trangt for nerven, men hyppigst skyldes det et prolaps av en mellomvirvelskive.
 • Whiplashskade er vanlig ved bilulykker og idrettsskader. Det henvises til egen informasjon om whiplash.

Hva er symptomene?

De fleste typer nakkesmerter starter akutt og blir vanligvis bedre i løpet av et par dager. Nakken er øm og smertefull, spesielt når den beveges. Smerten kan stråle ut til hodet og skuldrene. Hvis armen eller hånden føles nummen og svak eller du kjenner nyoppstått sitring, bør du oppsøke lege. Dette kan skyldes et prolaps som fører til klem på en nerve. Legen kan utelukke alvorlige årsaker til nakkesmertene ved å undersøke nakken. Det kan være aktuelt med henvisning til røntgen av nakken eller MR. Noen ganger tas det blodprøver for å utelukke mer alvorlige tilstander.

Behandling

Det finnes en rekke ulike behandlingsformer for ukompliserte nakkesmerter (uten trykk på nerven).

Ikke-medikamentell behandling.

 • Nakken vil sannsynligvis være mindre smertefull etter manipulasjon eller mobilisering hos en kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut. Ved behandling hos en erfaren terapeut, er det usannsynlig at manipulasjon gjør noen skade. Det har imidlertid forekommet sjeldne tilfeller der pasienter har fått skader på blodårer og også hjerneslag, etter manipulasjon som innebærer brå bevegelser mot nakken.
 • Øvelser for å styrke nakkemusklene og øke fleksibiliteten kan hjelpe mot langvarige nakkesmerter. En fysioterapeut kan vise hvilke øvelser som er mest effektive.
 • Kombinert manipulasjon og trening kan være nyttig, spesielt ved nakkesmerter over lengre tid.
 • Noe forskning tilsier at akupunktur kan hjelpe mot nakkesmerter, men ikke alle studiene er av god kvalitet. Det er derfor vanskelig å vite dette sikkert.

Mange andre behandlingsformer har vært forsøkt mot nakkesmerter, men det eksisterer ikke nok god forskning til å si om de virker. Disse behandlingene inkluderer bruk av varme og kalde pakninger, behandling med en maskin som sender små elektriske signaler inn i nervene (transkutan nervestimulering, TENS), myk halskrave og spesielle puter.

Legemidler

Det finnes ikke mye spesifikk forskning som viser at legemidler hjelper mot nakkesmerter, men det kan bli aktuelt å prøve ett eller flere av følgende:

 • Smertestillende tabletter for eksempel paracetamol som kjøpes på apotek eller i butikk. Ved behov for sterkere smertestillende, må legen skrive ut resept. Vær oppmerksom på at noen sterke smertestillende kan forårsake abstinenssymptomer når du slutter å ta dem.
 • Ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs). Dette er smertestillende medikamenter som også virker betennelsesdempende. Enkelte NSAIDs, slik som ibuprofen, kan kjøpes uten resept. Andre NSAIDs fås kun på resept fra lege. NSAIDs kan gi bivirkninger som magesmerter og diaré.
 • Antidepressiva kan eventuelt brukes ved langvarige smerter, spesielt hvis smertene fører til søvnproblemer. Antidepressiva kan ha bivirkninger som tørr munn, forstoppelse, kvalme og svimmelhet.
 • Muskelavslappende midler brukes av og til ved sterke smerter på grunn av muskelspasmer. De brukes bare i en kort periode. Muskelavslappende midler er for eksempel benzodiazepiner eller baklofen. Disse kan gi svimmel- eller døsighet. De kan også føre til avhengighet ved bruk over lengre tid. Det betyr at du kan få bivirkninger når du slutter å ta dem.

 Behandlingsformer for nakkesmerter med nerveskade (cervikal radikulopati) er ikke så grundig studert som behandlingsformene ved ukompliserte nakkesmerter. Legen vil av og til anbefale injeksjoner eller kirurgi.

Steroidinjeksjon i nakken kan redusere smerten, men det er nødvendig med mer forskning på dette. Det er en liten risiko for å få infeksjon eller pussansamling etter en slik behandling.

Det er ikke vist at kirurgi kan hjelpe ved nakkesmerter forårsaket av problemer med en nerve. En steroidinjeksjon kan være vel så effektivt. Det er nødvendig med mer forskning på denne behandlingsformen.

Hva er prognosen?

Nakkesmerter går vanligvis over i løpet av noen dager eller uker, men de kan komme tilbake eller vare lenger. En studie viste at omtrent 1 av 10 har langvarige nakkesmerter.