Svangerskapskvalme

Svangerskapskvalme er en av de vanligste plagene hos gravide. Studier viser at så mange som 8 av 10 gravide er plaget med kvalme og at halvparten av alle gravide kaster opp. Det finnes flere råd om hvordan svangerskapskvalmen kan lindres.
Svangerskapskvalme
Publisert 05. februar 2020 | Sist oppdatert 13. oktober 2020

Om svangerskapskvalme

Svangerskapskvalme er svært vanlig, særlig de første månedene av svanger- skapet. Det er ikke vist at fosteret tar skade av svangerskapskvalmen. For kvinnen derimot kan kvalmen gå utover hennes livskvalitet, daglige gjøremål og psykisk helse. Selv om det kalles morgenkvalme, vil mange gravide også være kvalme utover dagen. Omtrent halvparten av gravide vil også brekke seg og/eller kaste opp i tillegg til kvalmen. Hos de fleste går kvalmen over mellom 16. og 20. svangerskapsuke.


Svært alvorlig svangerskapskvalme forekommer hos rundt 1 av 100 gravide, og kalles hyperemesis gravidarum. Disse kvinnene skal følges tett opp av lege/syke- hus.

Livsstil- og kostholdsråd

Du kan prøve følgende råd mot kvalme først:

  • Sørg for at du får i deg rikelig med væske, totalt 2 liter, eller rundt 8 glass.
  • Få i deg litt mat jevnlig, gjerne hver 1-2 time slik at magen aldri går helt tom. Prøv med tørr kjeks, ristet brød o.l. Kvalmen er ofte verst på tom mage.
  • Hvis du er kvalm om morgenen, så spis litt før du står opp.
  • Prøv å få hvilt deg. Det kan bedre kvalme.

Prøv å unngå:

  • fettrik mat
  • sterkt krydret mat
  • koffeinholdige drikker

Disse rådene bør du også følge selv om du bruker medisiner mot svangerskapskvalme.

Spesielle råd

Hvis livsstils- og kostholdsrådene ikke er tilstrekkelig kan du også vurdere rådene nedenfor. Disse rådene kan brukes i perioden så lenge du er kvalm. Er du plaget av halsbrann eller forstoppelse i svangerskapet, så spør etter egne brosjyrer i samme serie med GODE RÅD eller finn brosjyrene på nett.

Ingefær

Ingefær har vært brukt i lang tid mot svangerskapskvalme. Ingefær kan spises fersk, drikkes i form av te eller tas som kapsler. Hvis du velger å bruke ingefærkapsler, bør mengden ikke overstige 1 gram per døgn. Ingefær-shot inneholder store mengde ingefær, og anbefales ikke pga. manglende kunnskap om sikkerhet hos gravide.
Ingefær er ikke anbefalt ved mer uttalt kvalme.

Vitamin B6 (=pyridoksin)

Vitamin B6 kan hjelpe mot svangerskapskvalme hos noen kvinner. Vanlig dosering er 1 tablett 40 mg morgen og kveld.

Akupressur

Noen kvinner opplever lindring av svangerskapskvalme ved akupressur på P6-(Neiguan) punktet. Dette presspunktet er på innsiden av underarmen ca. to finger-bredder fra handleddet. Her kan du trykke i 20-30 minutter. Du kan også bruke et eget armbånd som gir et lett og jevnt trykk på dette punktet. Effekten er ikke vitenskapelig dokumentert, og er ikke anbefalt ved mer uttalt kvalme.

Legemidler

Det finnes reseptbelagte medisiner som kan hjelpe mot svangerskapskvalme og som anses som trygge for barnet i magen. Hvis du er så plaget at du føler at det går betydelig ut over hverdagen din, bør du snakke med legen din.
Har du spørsmål om medisiner mot svangerskapskvalme, kan du stille spørsmål til helsepersonell eller til Trygg mammamedisin (www.tryggmammamedisin.no).

Kontakt lege dersom:

  • Rådene beskrevet over ikke hjelper
  • Du tror du trenger kvalmestillende legemidler
  • Du går ned i vekt fordi du ikke får i deg nok næring
  • Du har tegn til uttørring som svimmelhet, tørr munn, sprukne lepper og liten, mørk urinmengde

PDF-versjon for utskrift

"Gode råd"-serien er brosjyrer beregnet på gravide og sped- og småbarnsforeldre. Brosjyrene er utarbeidet av en tverrfaglig gruppe helsepersonell og utgitt av Foreldrebrosjyrer/Farmasøytisk institutt, UiO, www.mn.uio.no/farmasi Gruppen møtes ca. 4 ganger i året, hvor gamle brosjyrer gjennomgås og oppdateres, og nye brosjyrer ser dagens lys. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

Brosjyren er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet i samråd med eksterne sakkyndige. Det kan siteres fra brosjyren dersom kilden oppgis.

Du finner fordypningsstoffet til de ulike GODE RÅD-brosjyrene på Farmasøytisk institutt, UiO

Illustratør: Elisabeth Moseng, Illustratørene