GPS-overvåkning av mennesker med demens blir tillatt

Ny paragraf 4.6 i Pasientrettighetsloven trådte i kraft 1. september i år. Den gjør det tillatt for helseinstitusjoner å bestemme selv om de vil bruke varslings- og lokaliseringsteknologi til å holde oversikt over pasientene.
GPS-overvåkning av mennesker med demens blir tillatt
Helse- og omsorgsdepartementet mener GPS-teknologi kan gi den enkelte pasient større utfoldelsesmuligheter og livskvalitet. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 24. september 2013 | Sist oppdatert 16. september 2022
Slik teknologi brukes for å varsle om at pasienter med demens forsvinner fra institusjonsområdet, og dersom de ikke finner veien hjem, kan teknologien brukes til å lokalisere dem. Teknologien er GPS (global posisitioning system), og den gjør det mulig å se hvor en person oppholder seg eller har oppholdt seg.

Det har en stund vært en diskusjon om slik overvåking og personvern. Datatilsynet var kritiske til å bruke GPS på demente som ikke var samtykkekompetente, men snudde i januar 2013.  I mai åpnet Stortinget for å bruke GPS-sendere på pasienter som ikke kan gi samtykke, og nå er altså loven trådt i kraft.

Men institusjonene kan ikke overvåke pasientene eller beboerne etter eget forgodtbefinnende. Tiltaket må være nødvendig for å hindre eller begrense risiko for skade på pasienten, og det skal være i pasientens interesse. Det skal blant annet legges vekt på om tiltaket står i rimelig forhold til den aktuelle risikoen, om tiltaket framstår som det minst inngripende alternativet, og om det er sannsynlig at pasienten ville ha gitt tillatelse til tiltaket. Hvis pasienten motsetter seg tiltaket, skal det ikke iverksettes.

Aktuelle lenker:

Forarbeider til pasient- og brukerrettighetsloven

Pasient- og brukerrettighetsloven §4-6a: Bruk av varslings- og lokaliseringsteknologi

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.
Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.

Les mer om alderspsykiatri og ikt, eller gå til siste nummer av PsykNytt.