Stor variasjon på statsforvalternes behandlinger av tvangsvedtak (Erfaringskompetanse.no)

Helsetilsynet har gjennomgått hvordan vedtak om tvang blir mottatt og behandlet hos statsforvalterne, og hvordan dette kan forbedres for å sikre bedre rettssikkerhet for pasientene.

Stor variasjon på statsforvalternes behandlinger av tvangsvedtak (Erfaringskompetanse.no)
Av de 5050 vedtakene fra 2022 ble bare 19 vedtak klaget på. Ill. foto: Colourbox.
Publisert 25. februar 2025

Eskil Skjeldal

Rapporten kan lastes ned her. Se våre populære hefter om hva samtykkekompetanse er og hva det betyr at frivillighet skal være forsøkt.

Statsforvalteren kan overprøve

Statsforvalteren har en viktig rolle som kontrollorgan etter Pasient- og brukerrettighetslovens kapittel 4 A, og skal i tillegg fungere som klageinstans. Statsforvalteren skal motta kopi av alle vedtak, og har myndighet til å overprøve vedtak av eget tiltak. Dersom vedtaket har en varighet på over tre måneder, og vedtaket ikke er klaget på, skal statsforvalteren også av eget tiltak vurdere om det fortsatt er behov for tvungen helsehjelp (en etterkontroll).

19 klager på 5050 vedtak i 2022…

I 2022 mottok statsforvalterne totalt 5050 vedtak etter lovens kapittel 4 A. Av disse hadde 2292 vedtak en varighet på over tre måneder. Av de 5050 vedtakene fra 2022 ble bare 19 vedtak klaget på. Tall fra 2023 viser at det ble fattet 5661 vedtak og at 2689 av disse hadde varighet på over tre måneder. I 2023 behandlet statsforvalteren 33 klager.

men for stor variasjon

Gjennomgangen avdekker stor variasjon i statsforvalternes saksbehandlingspraksis, og det er sentralt at tilsynet framover følger opp det som kan defineres som uønsket variasjon. Et annet funn er manglende vurderinger av samtykkekompetansen til pasienter. Tilsynserfaringer viser også at regelverket i kapittel 4 A ikke er godt nok forstått og innarbeidet i tjenestene. I det landsomfattende tilsynet med tvungen somatisk helsehjelp som ble gjennomført i 2020 og 2021, fant tilsynsmyndigheten blant annet at pasientens motstand mot helsehjelpen ikke alltid blir fanget opp, at tillitsskapende tiltak ikke er forsøkt og at pasienten ikke alltid får vedtak om tvungen helsehjelp når de skal ha det.

Anbefalinger og forbedringer

Rapporten er en del av grunnlaget for det videre arbeidet med å harmonisere og forbedre kvaliteten i saksbehandlingen hos statsforvalterne i tilsyn med tvang. I rapporten finnes også anbefalinger om forbedringer, inkludert oppdatering av retningslinjen, bedre digital samhandling og jevnlige møter og kurs for saksbehandlere.

Kilde: Stor variasjon på statsforvalternes behandlinger av tvangsvedtak (Erfaringskompetanse.no)