Hva er den beste langtidsvirkende prevensjon?

Helsemyndighetene anbefaler bruk av langtidsvirkende prevensjon. Langtidsvirkende prevensjon kalles også LARC (Long Acting Reversible Contraceptives). Grunnen til anbefalingen er at de er trygge, og at de ikke har brukerfeil.

Hva er den beste langtidsvirkende prevensjon?
Hormonspiral er mer effektiv enn kobberspiral, men p-stav er mest effektiv. Ill.foto: Sex og samfunn. Foto: Sex og samfunn
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 20. desember 2017 | Sist oppdatert 19. september 2022

Når det oppstår svangerskap på tross av bruk av prevensjon, kan det skyldes metodefeil eller brukerfeil. Metodefeil oppstår til tross for at prevensjonsmiddelet brukes riktig. Brukerfeil oppstår fordi det brukes feil, for eksempel at man glemmer å ta p-pillen.

Akkurat p-pillen, som er nesten 100 % sikker hvis den tas riktig, har ikke helt få brukerfeil – det er menneskelig å glemme.

LARC omfatter to typer prevensjonsmidler: implantat (p-stav) og spiral. Grundig omtale finnes i Emetodebok for seksuell helse.

For tiden er det bare en type p-stav i Norge. Den inneholder gestagen. Virkningsmekanismen er først og fremst hemming av eggløsning, dernest at slimet i livmorhalsen forandres slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, og så at slimhinnen i livmoren blir tynnere og mindre mottagelig for et eventuelt befruktet egg. P-staven settes inn under huden på overarmen. Den virker i 3 år.

Hormonspiralen inneholder også gestagen. Det er fire hormonspiraler på markedet, som alle inneholder det samme gestagenet. Virkningsmåten er den samme som for p-staven. Den virker i 5 år.

Kobberspiralen inneholder ikke hormoner.  Virkningsmåten er først og fremst at den virker spermiedrepende. I tillegg gir den forandringer i livmorslimhinnen, som gjør at et befruktet egg ikke får festet seg. Kobberspiralen kan derfor også brukes som nødprevensjon, i opp til en uke etter at samleie har funnet sted. Den virker i 5 år.

Alle disse prevensjonsmidlene er svært trygge.  Når det gjelder effektivitet, er rekkefølgen p-stav, homonspiral, kobberspiral. De midlene som inneholder gestagen, har som bivirkning at menstruasjonene blir sjeldnere og mer sparsomme. Hos noen kan det bli mer hyppige og uregelmessige blødninger, særlig den første tiden. Med kobberspiralen kommer menstruasjonene som vanlig, men blødningene blir kraftigere.

De prevensjonsmidlene som inneholder gestagen, kan også gi andre bivirkninger. Humørforandringer (depresjon) er blant dem.

Hvordan den enkelte vil reagere på de forskjellige prevensjonsformene, er umulig å si på forhånd. 

Aktuell lenke: Prevensjonsmidler i Emetodebok for seksuell helse

Relevante søkeord: LARC, langtidsvirkende prevensjon, p-stav, p-piller, spiral