Nattskift og menopause

Det er kjent at arbeid i nattskift har konsekvenser for reproduktiv helse. Forandringer i menstruasjonssyklus, økt abortrisiko og økt risiko for prematur fødsel er vist.
Nattskift og menopause
Overgangsalderen inntreffer litt tidligere for kvinner som arbeider nattevakter. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 04. april 2019 | Sist oppdatert 19. september 2022

I en undersøkelse med utgangspunkt i den store Nurses’ Health Study er det vist en assosiasjon mellom arbeid i roterende nattskift og alder for menopause. Effekten var moderat, men tydelig til stede.

Nurses’ Helath Study har 80 840 deltakere. De ble fulgt i 22 år, og i løpet av den tiden nådde 27 456 menopause. Kvinner som ikke hadde arbeidet nattskift i de foregående to årene, hadde en gjennomsnittlig menopausealder på 49,9 år. Kvinner som hadde arbeidet roterende nattskift i 20 eller flere måneder i løpet av de foregående 2 år, hadde gjennomsnittlig menopausealder 48,5 år. Når det ble justert for faktorer som kan påvirke menopausealder (deriblant alder, røyking, alder ved menarke, alder ved første fødsel, antall barn, BMI, bruk av hormoner) var HR (hazard ratio) 1,09 (95 % CI 1,02 – 1,16).

Effekten var større for de kvinnene som hadde menopause før 45 år. Dette kan tyde på en økt risiko for de kvinnene som er predisponert for tidlig menopause.

Årsaken blir spekulativ. Det kan tenkes at stress som følger nattarbeid fører til mer oksidativt stress, også i væsken som omgir folliklene i eggstokkene, og at de dermed brytes ned hurtigere. Melatonin er en antioksidant, og lavere melatoninnivå som følge av nattarbeid kan gjøre at beskyttelsen blir dårligere.

Les sammendrag: Rotating night shift work and menopausal age (Human Reproduction)

Relevante søkeord: overgangsalder, menopause, nattskift, nattevakter