På vei mot en vaksine for gonore?

Gonore forårsakes av en bakterie: Neisseria gonorrhoeae, eller gonokokk. Gonokokken har den egenskapen at den lett forandrer seg, slik at den blir resistent mot – stadig nye – antibiotika.
På vei mot en vaksine for gonore?
For tidlig å juble: Det er fortsatt langt igjen til en vaksine som beskytter mot gonoré. Ill.foto: Colourbox Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 11. oktober 2019 | Sist oppdatert 11. oktober 2019

Gonore er utbredt over hele verden, smitter ved samleie, forårsaker betennelse i kjønnsorganene eller andre slimhinner (endetarm, hals, øyne), og hvis den ikke blir behandlet, også i ledd.

Foreløpig finnes ingen vaksine

I august 2019 publiserte forskere fra Georgia State University en artikkel der de har sett på egenskaper ved cellemembranen til gonokokken og cellemembranen til mennesket. Når kroppen forsvarer seg mot infeksjon, har den strategier som hindrer næringsopptaket til en bakterie. Denne næringen er ofte jern, mangan eller sink. Det er kjent hvilke proteiner i cellemembranen til bakterien som gjør at bakterien likevel klarer å skaffe seg næring og «lure» vertscellen. Disse kalles TdT-proteiner, og bakterien har flere av dem. Det nye forskerne nå har gjort, er å identifisere proteiner på cellemembranen til mennesket som et av TdT-proteinene til gonokokken binder seg til og interagerer med. I akkurat dette tilfellet er det sink bakterien skaffer seg.

Denne oppdagelsen tyder på at disse spesielle proteinene på cellemembranen til gonokokken kan bli et mål for en eventuell vaksine. Dette er likevel bare et første skritt på veien – det er langt igjen.

Les artikkelen: The novel interaction between Neisseria gonorrhoeae TdfJ and human S100A7 allows gonococci to subvert host zinc restriction

Relevante søkeord: kjønnssykdommer, seksuelt overførte sykdommer, gonoré, vaksine