Regler for at idrettsutøvere kan konkurrere som kvinner

IOC (Den internasjonale olympiske komité) introduserte I 2014 regler for kvinnelige idrettsutøvere som har avvik I kjønnsutviklingen, det vil si at de har høyere testosteronnivå i blod enn de fleste kvinner.
Regler for at idrettsutøvere kan konkurrere som kvinner
IAAF mener høye konsentrasjoner av testosteron gir fordeler i mellomdistanseløp. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 02. april 2019 | Sist oppdatert 04. april 2019

Flere andre idrettsorganer har tatt tilsvarende regler i bruk, og nå senest i 2018 presenterte IAAF (International Association of Athletics Federation) nye regler, som riktignok ennå ikke er implementert. Reglene gjelder løp på distanser mellom 400 m og 1 engelsk mil, der man har tenkt at høyt testosteronnivå kunne gi en fordel.

Menn har betydelig høyere testosteronnivå enn kvinner. Testosteron bygger muskler og skjelett.

Testosteronnivået er normalt 0,4 til 2,0 nmol/L hos kvinner. Den største undersøkelsen som er gjort over hormonnivået hos eliteutøvere konkluderer med at hormonprofilene er forskjellige fra de vanlige referansenivåene. Nesten 14 prosent av kvinnene hadde testosteronnivå utenfor normalt referanseområde (og det var kontrollert for doping). Det var stor forskjell mellom ulike sportsgrener, noe som sikkert kan forklares med at individer med en genetisk profil som passer til en bestemt idrett, søker seg dit.

Reglene som ønskes innført, er at hvis en kvinne har testosteronnivå på 5,0 nmol/L eller mer, og er androgensensitiv, må hun redusere testosteronnivået sitt til under dette nivået i minst 6 måneder på forhånd, og må holde det der så lenge hun ønsker å konkurrere. Om det er årsakssammenheng mellom testosteronnivå over/under dette cut-off-punktet og resultat i konkurranser er ikke kjent.

Når mistanken om kjønnstilhørighet først er reist, er det omfattende undersøkelser, inkludert klinisk og gynekologisk undersøkelse

Det er flere tilstander som gir høyt testosteronnivå hos kvinner.

Dette gjelder blant annet kvinner som har polycystisk ovariesyndrom (PCOS), medfødt binyrehyperplasi, androgent insensitivitetssyndrom og mangel på 5-alfa-reduktase.

Polycystisk ovariesyndrom er en tilstand som kjennetegnes av høyt testosteronnivå, manglende eggløsning og tendens til overvekt.

Ved medfødt binyrehyperplasi er det en genetisk mangel på et enzym som fører til nedsatt produksjon av de vanlige binyrebarkhormonene, og dette igjen fører til økt testosteronnivå.

Androgent insensitivitetssyndrom er en arvelig tilstand som gjør at cellene i kroppen reagerer lite eller ikke på testosteron. Personer som genetisk sett er gutter (XY), utvikler seg da fra fosterlivet som kvinner. De har testikler som produserer testosteron, og dermed er nivået i blod høyt.

5-alfa-reduktase omdanner testosteron til det kraftig virkende dihydrotestosteron, som er nødvendig for utviklingen av mannlige kjønnsorganer. Mangel på 5-alfa-reduktase er ekstremt sjelden. Personer med denne mangelen har XY kromosomer, og kan ha ytre kjønnsorganer som er mannlige, kvinnelige eller noe midt imellom – noe som ofte betyr en forstørret klitoris, som kan se ut som en penis.

Reglene har fått mye kritikk, både for implikasjoner når det gjelder kjønnsidentitet og for hvordan man kan se på genetiske fortrinn i sport. Eksempelvis er det en fordel å være høy i basketball og håndball, uten at det er foreslått å innføre en begrensning på maksimal høyde.

Farmakologisk reduksjon av testosteron er ikke alltid enkelt, og slett ikke uten bivirkninger.  Det er kjent at fire idrettskvinner med 5-alfa-reduktasemangel har fått fjernet testiklene sine kirurgisk for å redusere testosteronnivået, dermed har de ingen produksjon av kjønnshormoner med de ulempene det fører med seg, med redusert beinmasse, muskelstyrke, libido og uten muligheter til å kunne få barn hvis fremtidig reproduksjonsteknologi skulle gjøre det mulig. Akkurat disse kvinnene var fra land med små ressurser, og dermed reises også problemet med medisinsk oppfølging.

Etikken i å forlange manipulering av fysiologisk høye testosteronverdier, med tilhørende bivirkninger, hos friske kvinner kan synes tvilsom. Andre toppidrettsfolk når sitt høye idrettslige nivå også på grunn av genetiske fordeler.

 Les mer:

Sex, health, and athletes (BMJ)

Sex, gender, and sports (BMJ)

Endocrine profiles in 693 elite athletes in the postcompetition setting  (abstract) (Fulltekst i Clinical Endocrinology)

Relevante søkeord: toppidrett, idrett, kvinner, hormoner, kjønn