Screening for livmorhalskreft reduserer også risikoen for sjeldne typer

Helsemyndighetene anbefaler at kvinner mellom 25 og 69 år regelmessig får tatt livmorhalsprøve.
Screening for livmorhalskreft reduserer også risikoen for sjeldne typer
Screening for HPV og vaksinasjon reduserer antakelig også mer sjeldne kreftformer. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 25. april 2019 | Sist oppdatert 19. september 2022

Det er godt dokumentert at det fører til at celleforandringer som kan utvikle seg til kreft, fjernes i tide og at risikoen for å få kreft er redusert.

Kreft i livmorhalsen kan starte i ulike celletyper. Vanligst er plateepitelceller, som sitter på utsiden av livmorhalsen og sylinderepitel, som sitter inne i kanalen i livmorhalsen. Det finnes også andre, mer sjeldne kreftformer. Tidligere undersøkelser har vist en klar reduksjon i risikoen for kreft i plateepitel og i sylinderepitel. Om risikoen for de mer sjeldne formene er tilsvarende redusert, har vært vanskeligere å vise.

En svensk registerundersøkelse publisert i april 2019 viser at risikoreduksjonen hos kvinner som følger screeningprogrammet, også gjelder disse sjeldne kreftformene. Adenoskvamøs kreft, som inneholder en blanding av plateepitelceller og sylinderepitelceller, ble redusert med insidensrate ratio 0,22, (95% CI 0,14 -  0,34) og andre sjeldne krefttyper med insidensrate ratio 0,34 (95 % CI  0,21 – 0,55).

De fant også at de fleste av disse lesjonene var positive for HPV, humant papillomavirus, som forårsaker kreft i slimhinner. Det er derfor grunn til å tro at screening for dette viruset og vaksinasjonsprogrammet som er satt i gang, vil redusere også disse mer sjeldne kreftformene.

Les mer: Cervical screening and risk of adenosquamous and rare histological types of invasive cervical carcinoma: population based nested case-control study (BMJ)

Helsebiblioteket har frikjøpt BMJ for alle i Norge, så du kan lese denne artikkelen i fulltekst uten innlogging.