Screening i uke 12 – 13 for å oppdage disposisjon for alvorlig preeklampsi?

I 1979 viste en undersøkelse at kvinner som hadde tatt acetylsalicylsyre regelmessig i svangerskapet, utviklet preeklampsi i mindre grad enn andre. Siden den tid er en rekke undersøkelser gjort.
Screening i uke 12 – 13 for å oppdage disposisjon for alvorlig preeklampsi?
De som var i risikogruppen, fikk lavdose acetylsalicylsyre. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 09. april 2019 | Sist oppdatert 19. september 2022

Dagens anbefalinger går stort sett ut på at kvinner som har økt risiko for å få preeklampsi, bør behandles med lavdose acetylsalicylsyre i svangerskapet. Problemet har vært 1) å identifisere de kvinnene det gjelder, 2) å vite når i svangerskapet medikasjonen bør starte og 3) hvilken dose som er den riktige.

I 2013 ble det publisert en undersøkelse som brukte en modell for screening i uke 11 – 13, der en rekke faktorer ble tatt inn: karakteristika ved mor, pulsatilitet av arteria uterina (mønsteret av blodstrøm i løpet av et hjerteslag i pulsåren til livmoren) målt med ultralyd, blodtrykket og to blodprøver - serum pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) og placental growth factor (PLGF).

Grunnen til blodprøvene er at årsaken til preeklampsi sannsynligvis er at morkaken, idet den dannes, ikke graver seg tilstrekkelig inn i livmorslimhinnen, og at blodårene på morens side, som forsyner morkaken og fosteret med oksygen og næring, ikke åpner seg nok. I flere år har man hatt økende holdepunkter for at en slik morkake produserer for lite av disse stoffene.

I undersøkelsen fra 2013 fant de at med den algoritmen de hadde laget, kunne de oppdage 96 % av de tilfellene av preeklampsi som måtte forløses før uke 34, og 54 % av alle tilfeller. Falske positive (det vil si at prøven slår ut positivt, men kvinnen får ikke preeklampsi) var 10 %.

I 2017 ble det publisert en stor undersøkelse (kalt ASPRE), der kvinnene ble screenet med denne algoritmen i uke 11-13. De som fikk en positiv test, ble behandlet med acetylsalicysyre 150 mg daglig fra uke 11-14 til uke 36, eller med placebo (narrepiller). Hovedutfallet av studien var forløsning før uke 37. De fant at blant kvinnene i acetylsalicysyre-gruppen fikk 1,6 % preeklampsi, mens av dem som fikk placebo, fikk 4,3 % preeklampsi før uke 37 (odds ratio 0,38; 95% CI 0,20 – 0,74). Insidensen av preeklampsi nærmere termin var ikke endret, noe som passer med at man tror at tidlig preeklampsi og blodtrykksøkning ved termin er to forskjellige sykdommer.

Dermed skulle man kanskje tro at saken var avgjort, men nå er det publisert en artikkel som sammenligner algoritmen som ble brukt i ASPRE med en mye enklere algoritme, som ikke inneholder blodprøvene. Forfatterne konkluderer med at den fungerer like godt for å oppdage tidlig preeklampsi. De hadde ikke mulighet til å ta inn resultater fra ultralydmåling av blodstrøm i arteria uterina, og konkluderer med at verdien av denne målingen må undersøkes ytterligere.

Les mer:

Competing risks model in early screening for preeclampsia by biophysical and biochemical markers (Abstract)

Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia (NEJM)

Evaluation of a simple risk score to predict preterm pre-eclampsia using maternal characteristics: a prospective cohort study (Abstract)

Risiko-kalkulator brukt i ASPRE

Relevante søkeord: preeklampsi, svangerskapsforgiftning, test, screening