Seksualtekniske hjelpemidler

Sykdommer og skader kan føre til nedsatt seksualfunksjon, både hos kvinner og menn. Seksualtekniske hjelpemidler kan være nyttige.
Seksualtekniske hjelpemidler
Hjelpemidler kan gi par et bedre seksualliv, og informasjon om hjelpemidlene er ganske lett å finne. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 21. februar 2018 | Sist oppdatert 19. september 2022

Hvis sykdommen eller skaden fører til vesentlig nedsatt funksjon og er varig, det vil si to år, kan det søkes om stønad fra NAV til hjelpemidler

Legen rekvirerer hjelpemiddelet fra en leverandør. Utvalget er stort, og den enkelte bruker må orientere seg, eventuelt få hjelp til å orientere seg om hva som passer best.

Det finnes en rekke forskjellige hjelpemidler. Nettsidene for ulike leverandører gir god orientering. Noen firma har inngått rammeavtale med NAV.

For orgastisk dysfunksjon finnes det vibratorer, både slike som kan brukes intravaginalt og slike som er beregnet på å stimulere klitoris, vulva og perineum. De kan være håndholdt eller til å feste i trusen. For et flertall av kvinner er det stimulering av klitoris-området som fører til orgasme. Dilatator brukes mot trang vagina, som kan være en ettervirkning av kreftoperasjon og strålebehandling, eller ved dyspareuni og vaginisme.

Menn kan ha ereksjons- og ejakulasjonsproblemer. Det finnes vibratorer som stimulerer til ereksjon og til ejakulasjon. De har nokså forskjellig utforming, fra en «klype» til å holde mot penis til en vibrerende «vagina».  Ereksjonspumper hjelper til ereksjon ved å opprette et undertrykk. De kan være manuelle eller elektriske.

Vibratorer er gjerne ladbare, og noen kan brukes enten manuelt eller med fjernkontroll.

Nyttige lenker:

Nettverk Funksjonshemmede Sex og Samfunn (NFSS)

Quintet.no

https://webshop.no.alere.com/inkontinens/

 

Relevante søkeord: sex, seksuelle hjelpemidler, funksjonshemming, vibrator, dildo, vaginadilatator, ereksjonspumpe, impotens, tørre slimhinner, glidemiddel, seksuell dysfunksjon