Sex etter kreft

Helsepersonell bør bli flinkere til å snakke om sex med personer som har, eller har hatt, kreft. Dette gjelder både fysiske og mentale problemer de kan oppleve som følge av sykdommen.
Sex etter kreft
Det finnes flere gode kilder du kan bruke for å informere pasienter om sex etter kreft. Ill.foto: Colourbox. Foto: Colourbox
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 13. desember 2017 | Sist oppdatert 19. september 2022

Her er noen kilder du kan bruke i samtaler med pasienter. Kreftsykdom og behandling for den virker inn på flere områder. Seksuell lyst og -evne rammes både av selve sykdommen og behandlingen.

Ereksjonssvikt er ett av problemene som de fleste menn opplever i større eller mindre grad etter operasjon for prostatakreft. Det finnes imidlertid en del tiltak som kan hjelpe. Oppslagsverket Oncolex gir en grei oversikt over hjelpemidlene for menn som har fått behandling for prostatakreft, deres virkemåte og bivirkninger. 

Kreftforeningen har gode råd om forholdet til partneren etter en kreftoperasjon. De vanligste spørsmålene blir tatt opp, og en del myter blir tatt hull på. Her finner man gode svar på hvordan man kan leve med kreft.

Danske Kræftens Bekæmpelse har et nettsted, www.cancer.dk, som har mye pasientinformasjon om sex etter kreft.

Mer omfattende informasjon

Hvis du vil gå mer i dybden, har det engelskspråklige oppslagsverket UpToDate et omfattende kapittel om prostatakreftpasienter og om seksuelle problemer hos kvinner som har overlevd kreftsykdom.

 

Aktuelle lenker: 

https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/mestre-livet-med-kreft/seksualitet/

http://oncolex.no/PROSEDYRER-ONCOLEX/Oppfolging/Sksuelle-hjelpemidler?procedureSearchText=seksualitet

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/hvis-du-har-kraeft/seksualitet/

http://tidsskriftet.no/2016/07/fra-redaktoren/snakk-om-sex 

Aktuelle søkeord: sex, seksualitet, kreft, kreftbehandling, prostatakreft, brystkreft, livmorhalskreft, eggstokkreft.