Svangerskapsavbrudd i Norge

I 1978 fikk Norge en abortlov som bestemte at opp til uke 12 i svangerskapet er det kvinnen selv som bestemmer om hun vil ha svangerskapsavbrudd.
Svangerskapsavbrudd  i Norge
Det er særlig blant de yngste gruppene at aborttallene har gått ned. Ill.: Folkehelseinstituttet.
Britt-Ingjerd Nesheim
Publisert 25. januar 2018 | Sist oppdatert 19. september 2022

I årene før loven trådte i kraft, hadde antall svangerskapsavbrudd per år økt betydelig. Økningen sluttet rundt 1975, og siden har antall aborter holdt seg nokså jevnt(se graf) Ettersom befolkningen har økt, betyr det en nedgang i antall aborter målt per 1000 kvinner, fra 15,6 i 1979 til 11,0 i 2016 (http://statistikk.fhi.no/mfr/).

Splitter vi statistikken opp i aldersgrupper (se graf), ser det ut til å være en klar tendens til nedgang i den yngste aldersgruppen, under 20 år. Flest aborter er det i aldersgruppen 20 – 24 år.  I denne gruppen har det vært ganske store svingninger, og det er kanskje for tidlig å trekke noen konklusjon om hvorvidt de siste årenes nedgang er vedvarende.

Fra 2006 har helsesøstre og jordmødre kunnet forskrive p-piller til ungdom mellom 16 og 20 år, og i tillegg har prevensjonsmidler vært sterkt subsidiert. Det er ikke utenkelig at det er det som nå avspeiler seg i nedgangen i svangerskapsavbrudd i denne gruppen.

Aktuelle søkeord: abort, svangerskapsavbrudd, provosert abort, abortstatistikk, statistikk