Styrende dokumenter knyttet til forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk til eldre

Nedenfor gis en kortfattet oversikt over utvalgte lover, forskrifter og sentrale offentlige dokumenter som regulerer eller legger føringer for forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk til eldre i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og mellom nivåene i helsetjenesten.
Publisert 22. desember 2017 | Sist oppdatert 20. august 2019

LOVER, FORSKRIFTER, RUNDSKRIV OG VEILEDERE FRA MYNDIGHETENE

Forebyggende hjemmebesøk til eldre er ikke en lovpålagt tjeneste for norske kommuner, slik som i Danmark. Helse- og omsorgstjenesteloven og Folkehelseloven i Norge er av mer overordnet art og gir kommunene frihet til selv å bestemme hvilke typer av forebyggende- og helsefremmende arbeid de vil prioritere. 

 

Folkehelseloven https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-29
pålegger kommunene ansvar for å fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og å bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse (§ 1). Kommunen skal gi informasjon, råd og veiledning om hva befolkningen kan gjøre for å fremme helse og forebygge sykdom (§ 7)

 

Helse- og omsorgstjenesteloven https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30
pålegger kommunen å tilby sine innbyggere helsefremmende og forebyggende tjenester (§ 3-2). Dette skal blant annet skje ved opplysning, råd og veiledning. Kommunen skal ha oversikt over befolkningens helsetilstand og dens påvirkningsfaktorer og skal arbeide for at det blir satt i verk velferds- og aktivitetstiltak for eldre og andre som har behov for det (§ 3-3).

 

Rundskriv om forebyggende hjemmebesøk i kommunene https://www.regjeringen.no/contentassets/92fac736a57b48b0a60f9bf04acdad5b/rundskriv-i-2-2016-om-forebyggende-hjemmebesok-i-kommunene.pdf
I juni 2016 sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut «Rundskriv om forebyggende hjemmebesøk i kommunene». Målet med rundskrivet var å stimulere kommunene til å etablere tilbudet. Departementet beskriver her hjemmebesøkene som en oppsøkende og individrettet råd- og veiledningstjeneste overfor bestemte grupper i befolkningen, og mener slike besøk er et godt virkemiddel i kommunenes forebyggende arbeid. Hjemmebesøkene skal bidra til at flere kan leve lenger i egen bolig og oppleve større livskvalitet og mestring. De beskrives som en ressursorientert modell der man skal forsøke å hente frem den enkeltes mestringsressurser, bidra til å tilrettelegge omgivelsene, samt å styrke den enkeltes muligheter til å holde seg frisk og aktiv lengst mulig. Besøkene bør rette seg mot personer som ikke allerede mottar helse- og omsorgstjenester i hjemmet, være forankret i kommunens ledelse og inngå i deres samlede satsing på helsefremming og forebygging. Blant annet trekkes det fram at slike hjemmebesøk bør sees i sammenheng med kommunenes arbeid med å få oversikt over befolkningens behov for helse- og omsorgstjenester og således være et virkemiddel i planarbeidet.

Rundskrivet knytter forebyggende hjemmebesøk til kommunenes lovhjemlede ansvar for å fremme helse og søke å forebygge sykdom, skade og sosiale problemer (Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3). Det understrekes at hjemmebesøkene bør suppleres med andre forebyggende tiltak rettet mot eldre, for eksempel gruppetilbud til dem som ikke ønsker besøk av kommunen i eget hjem.

 

Veileder om forebyggende hjemmebesøk https://helsedirektoratet.no/sykehjem-og-hjemmetjenester/forebyggende-hjemmebesok
Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet en veileder om forebyggende hjemmebesøk, som skal ses i sammenheng med andre forebyggende tiltak rettet mot eldre. Veiledningsmateriellet ble publisert i februar 2017 og gir konkrete råd om hvordan kommunene kan gå fram for å etablere forebyggende hjemmebesøk og gjennomføre forebyggende hjemmebesøk:

Under «etablere» er følgende emner tatt opp:

  • kartlegge tilbud og behov i kommunen
  • forankre og organisere tilbudet
  • velge ut målgrupper
  • kompetanse
  • etablere kontakt med andre aktører
  • informasjon om tilbudet
  • evaluering

Under «gjennomføre» tas disse emnene opp:

  • invitasjonen
  • forberedelser til og gjennomføring av besøk
  • samtaletemaene
  • journalføring og dokumentasjon
  • oppfølging etter besøket

Veiledningsmateriellet presenterer også en modell for en såkalt brukerreise der prosessene før, under og etter besøkene visualiseres og beskrives slik de kan erfares av brukeren og gjennomføres av den ansatte og kommunen. Denne modellen bygger på en oppsummering fra det treårige utviklingsprogrammet for forebyggende hjemmebesøk til eldre.

 

ANDRE OFFENTLIGE DOKUMENTER

Flere sentrale offentlige dokumenter omtaler forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk til eldre:

  • stortingsmeldingen Nasjonal helse- og omsorgsplan 2011–2015
  • stortingsmeldingen om folkehelsen – Mestring og muligheter
  • stortingsmeldingen Fremtidens primærhelsetjeneste
  • Omsorg 2020 som er regjeringens plan for omsorgsfeltet 2015–2020
  • Demensplan 2020 som er regjeringens plan for et mer demensvennlig samfunn

Andre nyere offentlige meldinger som ikke nevner forebyggende hjemmebesøk spesielt, men som omtaler forebyggende og helsefremmende arbeid mer generelt:

  • stortingsmeldingen Mestring, muligheter og mening
  • stortingsmeldingen om Samhandlingsreformen
  • stortingsmeldingen Morgendagens omsorg