Innholdsfortegnelse

Praktisk veileder i håndtering av matallergi

​​​​​​​ Behandling av matallergi

Nødvendige vitamin- og mineraltilskudd

Ved matallergi er det ofte behov for tilskudd av flere mikronæringsstoffer. Det finnes et vell av kosttilskudd i ulike kombinasjoner, doser, former og smaker til barn og voksne. Produktene med størst appell til barn, som fargerike gelefigurer med fantasifulle navn, er ikke nødvendigvis de mest komplette, men har antakelig størst sannsynlighet for å bli spist.

Til de minste trengs flytende preparater eller dråper, og utvalget er begrenset. Barn under ett år som får morsmelk/morsmelkerstatning og adekvat sammensatt barnegrøt, vil imidlertid sjelden trenge tilskudd utover D-vitamindråper, som anbefales til alle ammede spedbarn fra 1 ukes alder (15). Barn som primært får morsmelkerstatning, inkludert hypoallergene morsmelkerstatninger, i en mengde over 6 dL per dag behøver ikke ekstra D-vitamintilskudd. Tyggetabletter markedsføres for barn fra 3 års alder, men kan også gis til yngre barn om tablettene knuses og røres ut i fruktpure eller liknende.

De beste og mest komplette håndkjøpspreparatene inneholder 13 vitaminer (A, D, E, K og C, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoksin (B6), folsyre (B9), kobalamin (B12), biotin og pantotensyre) og 8 til 9 mineraler (magnesium, jern, sink, kobber, mangan, selen, molybden, jod og eventuelt krom) tilsvarende anbefalt dagsinntak for henholdsvis barn og voksne. Kalsium trengs i større kvantum og gis separat.