Idédugnad er et verktøy som har til hensikt å framskaffe mange ideer på kort tid.
Idédugnad brukes
- Når det er ønskelig å skaffe seg et mangfold av ideer
- Når det er ønskelig å utløse kreativitet og originale ideer
- Når det er ønskelig å skape et bredt engasjement i hele personalgruppen
Typiske situasjoner er
- I et personalmøte når man ønsker å trekke flest mulig ansatte inn i et forbedringsarbeid
- I innledningen av et forbedringsarbeid, når man ønsker å få ideer til hva man trenger å forbedre
- Når man har avklart hva som skal forbedres, men vil ha flest mulig ideer på hvordan forbedringene skal skje
Fremgangsmåte
Nødvendig materiale: tavle eller flippover, tusj, tape og veggplass.
- Klargjør hensikten med idédugnaden.
- Gjennomgå reglene:
- Ikke kritiser andres ideer, ikke diskuter eller evaluer ideene
- Ingen ideer er dumme. Jo villere, jo bedre i denne fasen
- Alle ideer tas vare på.
- Det er lov å bygge videre på/utvide andre ideer, slå ideer sammen og også dele opp ideer og bruke deler av andres ideer som egne
- Skriv ned hver idé på tavle eller flippover. (ved å skrive ideene på post-it lapper under idédugnaden kan det følges opp med et affinitetsdiagram siden)
- La alle etter tur presentere en idé. Fortsett prosessen til alle har fått tømt seg for sine ideer.
- Gå gjennom de ideene der dette trengs for å få en felles forståelse. Dette løses best ved å spørre hva, hvorfor og hvordan. Sørg for at alle er omforent i forståelsen av ideene som er kommet opp
- Tillat et minutts stillhet så alle kan samle tankene om ideene som er utarbeidet
- Gå gjennom ideene for å se om noen hører sammen og overlapper hverandre.
- Skill ut de beste ideene for videre bearbeiding. Dette kan skje ved stemningsvurdering eller dersom det er vanskelig å se hvem som har størst oppslutning, ved å stemme over det.
Betraktninger
- Deltakerne kan gå fort tom for ideer. Gi tid, våg å la det være stille og la folk tenke. Oppfordring om å bygge på andres ideer setter ofte i gang nye innspill.Det er tre mulige tilnærminger for selve innsamlingen av ideer. Fritt fram vil skape størst spontanitet, kreativitet og gjøre det enklest å bygge på andres ideer. Ulempen er at enkeltindivider lettere kan dominere, mange kan snakke i munnen på hverandre og ideer kan gå tapt.
- Strukturert gjøres ved at det går på rundgang å komme med sine forslag. Alle vil delta og det er lettere å konsentrere seg om det andre kommer med av innspill. Ulempen vil være at man kan få lite fremdrift, det er vanskeligere å bygge på andres ideer og det kan være flaut å si pass, mens andre har masse ideer igjen. Se for øvrig nominell gruppeteknikk.
- Skriftlig gjør at følsomme forslag ift vanskelige temaer lettere kan komme fram. Kan brukes i større grupper hvor vi har erfaring for at mange ellers er passive. Svakheten er her at det kan være vanskelig å bygge videre på andres ideer. Dette kan kompenseres for ved å gå gjennom alle forslagene og åpne for en ekstra runde for assosiasjoner fra andre ideer.
- Uansett hvilken tilnærming man velger er det viktig å gi deltakerne tid og ro til å tenke før innsamling av ideer begynner.
- I noen arbeidsmiljøer ser man lett begrensningene. Dersom det lett kommer opp kritikk og innvendinger er det viktig å minne om kjørereglene.
- Deltakerne kan gå fort tom for ideer. Gi tid, våg å la det være stille og la folk tenke. Oppfordring om å bygge på andres ideer setter ofte i gang nye innspill.