Metode er en helhetlig tilnærming som kan inneholde et eller flere verktøy. Verktøy er et hjelpemiddel eller teknikk som kan være støtte for å utføre en oppgave.
- ROS-analyse står for risiko- og sårbarhetsanalyse. Ved å kartlegge sannsynlighet og konsekvenser av uønskede hendelser, som for eksempel strømbrudd, feilmedisinering, personellmangel, kan man prioritere risikoområder og planlegge tiltak for å forhindre dem eller redusere konsekvensen av dem dersom de skulle oppstå.
- Verktøy for tjenesteinnovasjon som skal gi konkret hjelp til norske kommuner som ønsker å nyskape sine tjenester.
- Sjekklister er nyttige verktøy for å sikre gode arbeidsprosesser. Sjekklisten fungerer som en huskeliste. Sjekklisten kan også videreutvikles til å bli et skåringskjema for å måle programoppfyllelse, det vil si i hvilken grad man følger programmet.
- Sjekklista kan brukes i planleggingen av lokale, kvantitative brukerundersøkelser i helse- og omsorgstjenesten som gjennomføres med kvalitetssikringsformål, ikke forskningsformål.
- Mange lands vitenskapelige tidsskrifter har tatt i bruk en retningslinje for publisering av kvalitetsforbedringsprosjekter, kalt SQUIRE-retningslinjer. Den er blitt oversatt til norsk, slik at den kan tas i bruk når norske prosjekter innen kvalitetsforbedring skal publiseres.
- Statistisk prosesskontroll (SPC) er en gren av statistikk som presenterer data grafisk i tidsserier, som dermed gir raskere forståelse av tallmaterialet og bedre formidling. SPC egner seg godt til bruk i forbedringsarbeid for å følge med hvordan kvaliteten i egne tjenester utvikler seg over tid.
- SWOT-analyse er et effektivt verktøy for å få en rask oversikt over indre og ytre styrker og svakheter i avdelingen /organisasjonen. De fire bokstavene «SWOT» representerer forbokstaven i de engelske ordene Strengths (styrker), Weaknesses (svakheter), Opportunities (muligheter) og Threats (trusler). SWOT-analyse gir et godt utgangspunkt for å ta beslutninger, og kan være et nyttig verktøy for å identifisere områder for forbedring.
- Hvordan tenke annerledes om det alle ser? Guiden «Thinking Differently» ble første gang utgitt i 2007 av National Healthcare Services (NHS) – Institute for Innovation and Improvement i Storbritannia. Forfattere er Lynne Maher, Paul Plsek, Sarah Garret og Helen Bevan.
- De seks tenkehattene er et verktøy som skal gjøre oss i stand til å tenke utenfor de rammene vi er vant til. Hattene har ulike farger og representerer forskjellige perspektiver å nærme seg en problemstilling på. Ved å iføre oss alle hattene etter tur blir vi i bedre stand til å vurdere egne problemstillinger fra flere sider.
- Det kan være krevende å utvikle gode spørreskjemaer for brukerundersøkelser. Du kan få god hjelp ved å benytte deg av våre ferdige spørreskjemaer.
- I denne veilederen beskrives hva som kjennetegner en innovativ kultur og hvordan ledere kan kartlegge om kulturen i egen organisasjon fremmer innovasjon. Her er også en rekke praktiske tips for å styrke de ulike dimensjonene ved en slik kultur.
- Du kan velge blant ulike verktøy i arbeidet med kvalitetsforbedringsmetoden Lean.
- Bruk av bilder er et kreativt verktøy for å utforske ulike typer problemstillinger. Bildene brukes som metaforer, uttrykker deltakernes holdninger til temaet som gjelder og inspirerer til assosiasjoner og ideer. Dermed aktiviseres den nonverbale, intuitive tenkningen.