I dette sammendraget er anbefalingene gjengitt. Anbefalingene er utarbeidet på bakgrunn av forskningsbasert kunnskap, brukererfaringer, klinisk praksis og erfaringer. Kunnskapsgrunnlaget er beskrevet i retningslinjen i de forskjellige kapitlene som beskriver temaene.
Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) er den metoden som er benyttet for å gradere kvaliteten på de fleste av effektstudiene. Når GRADE er benyttet, er dokumentasjonen beskrevet i kategoriene høy, moderat, lav og svært lav kvalitet . I kapittel Metode og kunnskapsgrunnlag. beskrives metoden for kunnskapsbaserte retningslinjer.
På bakgrunn av kunnskapsgrunnlaget er den enkelte anbefalingen kategorisert som sterk eller som svak/betinget:
- En sterk anbefaling i retningslinjen medfører sannsynligvis at de fleste pasienter ønsker det anbefalte tiltaket. Helsepersonell vil i høy grad mene at pasientene bør få tilbud om tiltaket. Disse anbefalingene benytter formuleringen anbefaler.
- En svak/betinget anbefaling kan medføre at de fleste pasienter vil ønske det anbefalte tiltaket, men noen vil kanskje ikke ønske det. Helsepersonell bør være forberedt på å gi pasienter tilstrekkelig informasjon, slik at de kan ta en informert beslutning. Disse noe svakere anbefalingene benytter formuleringen foreslår.
Anbefalinger som har bakgrunn i andre nasjonale faglige retningslinjer og vedtatte screeningprogrammer, er ikke kritisk vurdert på nytt. Her henvises det til gjeldende anbefalinger.