Helvetesild – herpes zoster


BMJ-logo

Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet. Virussykdommen kan være svært smertefull, men behandling kan forkorte sykdomsforløpet.

Hva er helvetesild?

Helvetesild også kalt herpes zoster, forårsakes av varicella zoster-viruset. Det er et herpes-virus, men ikke likt de som gir infeksjon på leppene og på kjønnsorganet.

Varicella zoster gir vannkopper. Etter denne infeksjonen trekker viruset seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.

Hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker, kan viruset spre seg ut langs nerven igjen og ende opp i huden. Bare de som allerede har hatt vannkopper kan få helvetesild.

Symptomer

Helvetesild gir følgende symptomer:

 • Sykdomsfølelse, tretthet og gjerne hodepine
 • Prikking eller smerte i et hudområde som forverres ved berøring
 • Utslett med små blemmer som bryter ut etter en dag eller to
 • Utslettet er vanligvis bare på den ene siden av kroppen og på det hudområdet som svarer til det området nerven dekker. Det kan for eksempel slå ut rundt midjen, på brystkassen eller i ansiktet.
 • Utslettet kan være svært følsomt og smertefullt

Legen kan vanligvis stille diagnosen bare ved å se på utslettet og spørre om symptomene. Det er som regel ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser. I tvilstilfeller kan det tas en penselprøve som sendes til et laboratorium for undersøkelse.

Behandling

Behandling kan dempe symptomene og minske faren for langvarige smerter i etterkant. Ved langvarige smerter finnes det også behandling som kan hjelpe.

Selvhjelp

Helvetesild kan være svært ubehagelig. Følgende tiltak kan bedre situasjonen:

 • Hold utslettet rent og tørt
 • Beskytt utslettet med en løs, ikke-klebrig bandasje
 • Bruk luftig, løstsittende klær
 • Avkjøl utslettet med en ispose eller et kaldt bad
 • Calamin-liniment fra apoteket kan lindre smerte og kløe.
 • Ta reseptfrie smertestillende tabletter (paracetamol) etter anvisning

Ved vedvarende smerter, ta kontakt med legen. Det kan være aktuelt å skrive ut resept på sterkere smertestillende.

Ved utbrudd av helvetesild

Antivirale legemidler kan gi raskere bedring av helvetesild. De må tas innen tre dager etter utbrudd av utslettet. Smertene kan lindres med behandling og utslettet forsvinner ofte raskere. Ved helvetesild i øyet, vil antivirale legemidler redusere faren for skade på øyet.

Legemidlene – aciklovir og valaciklovir – brukes i Norge. Begge hemmer virusdelingen det vil si  mangedobling av viruset. De virker omtrent like godt. Aciklovir brukes mest. I en studie hadde 4 av 100 som tok aciklovir, smerter tre måneder etter at de fikk behandlingen. Tallet var 17 av 100 i  gruppeen som fikk narrepille (placebo-effekt). 7–8 syke må med andre ord ta medisinen for at én av dem skal unngå langvarige smerter. Bivirkningene kan være hodepine eller kvalme. Disse er vanligvis ikke alvorlige.

Leger skriver ut resept på antiviral øyekrem i tillegg til tabletter ved helvetesild i øyet. Kremen kan øke mengden med antiviralt middel som når viruset. Det er viktig å søke legehjelp og behandling samme dag som du mistenker tilstanden. Vanligvis vil øyelege følge opp dette.

Før ble helvetesild behandlet med kortisonpreparater. Noen leger frykter at det kan føre til at viruset lettere sprer seg i kroppen, så dette gis kun unntaksvis sammen med antivirale midler.

Ved langvarige smerter

Helvetesild kan noen ganger bli etterfulgt av langvarige smerter (postherpetisk nevralgi).  Dette kan vare i måneder.

Ved milde plager anbefales paracetamol eller ibuprofen. Noen prøver en krem som inneholder capsaicin (chilipepperekstrakt).  Om ikke dette hjelper kan man forsøke kodeintabletter, for eksempel til natten. Alternativt kan man forsøke andre opoider (tramadol eller oxycodon), men med disse legemidlene kan man få bivirkninger som treg avføring (obstipasjon), sløvhet og ubehag. Ved lav dosering er det liten fare for avhengighet.

Om disse legemidlene ikke er nok, kan legen anbefale trisykliske antidepressiva som amitriptylin i lav dose. Det kan ta flere uker før effekten setter inn. Bivirkninger kan blant annet være trøtthet, magesmerter og rastløshet. Dersom trisykliske antidepressiva ikke virker eller hvis du ikke kan brukes de, kan det være aktuelt å ta et legemiddel som vanligvis brukes ved epilepsi, gabapentin og pregabalin. . Bivirkninger av antiepileptiske medisiner kan være svimmelhet, søvnighet, vektøkning og forstoppelse.

Forebyggende behandling

Det finnes to vaksiner godkjent i Norge som kan beskytte eldre mot å få helvetesild. Den kan halvere sjansen til å få utbrudd hos personer over 50 år. Sannsynligvis vil et utbrudd bli mildere og sjansen for postherpetisk nevralgi reduseres.

Prognose

Utslettet ved helvetesild forsvinner i løpet av to til fire uker. De små blemmene brister, får skorpe og gror. Noen ganger etterlater de arr eller fargeendring i huden.

Langvarige smerter er uvanlig hos unge, men risikoen øker med alderen.  Hos sekstiåringer vil omtrent 4 av 10 få postherpetisk nevralgi. Vanligvis går denne smerten bort innen seks måneder. Ved helvetesild nær øyet, er det viktig å oppsøke lege raskt. Dersom øyet rammes, bør det henvises til en øyelege. Viruset kan skade øyet uten behandling.

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/infeksjon/helvetesild-herpes-zoster)