Psykisk helse

BMJ Best Practice logo

Vil du skrive ut informasjon på norsk og gi til pasientene dine? Helsebiblioteket.no har oversatt og tilpasset pasientinformasjon fra BMJ Best Practice.

Viser 1 - 20 av totalt 22
 • ADHD: hva er det?

   - Omsorg for barn med ADHD kan være en utfordring for foreldre og søsken. Barn med ADHD kan trenge tilrettelegging hjemme og på skolen. Dersom barnet ditt har ADHD, er det viktig å få en utredning og riktig diagnose siden det finnes god behandling som hjelper.

 • ADHD: hvilken behandling virker?

   - Omsorg for barn med ADHD kan være en utfordring for foreldre og søsken. Barn med ADHD kan trenge tilrettelegging hjemme og på skolen. Dersom barnet ditt har ADHD, er det viktig å få en utredning og riktig diagnose siden det finnes god behandling som hjelper.

 • ADHD: mestringsstrategier for ungdom og voksne

   - Lenge trodde eksperter at barn med ADHD ville vokse det av seg når de ble tenåringer. Nå vet vi at mange fortsatt har problemer med konsentrasjon, impulsiv atferd, og relasjoner som tenåring og voksen. Mange opplever imidlertid at symptomtrykket blir lettere med alderen.

 • Alzheimer: Omsorg for personer med demens

   - Personer med Alzheimers sykdom eller andre typer demens mister gradvis evnen til å ta vare på seg selv. Personligheten deres endres også.

 • Angstlidelse – generalisert

   - Alle blir engstelige fra tid til annen, nen for noen tar bekymringene overhånd. Dersom du bekymrer deg så mye at det begrenser deg i hverdagen, finnes det god behandling.

 • Anoreksi

   - Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, som kan skade helsen og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig. .

 • Anoreksi: råd til pårørende

   - Det kan være utfordrende å være pårørende til en med anoreksi. Man blir bekymret og føler seg hjelpeløs når den man er glad i sulter seg syk. Anoreksi går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli frisk.

 • Autisme

   - Mange foreldre kan få en sorgreaksjon når de får vite at barnet har autisme. Det er likevel viktig å være klar over at det å få tidlig behandling kan bedre prognosen.

 • Bipolar lidelse: Hva er det?

   - De fleste av oss opplever opp- og nedturer i humøret. Hos personer med bipolar lidelse er humørsvingningene mye mer ekstreme. Bipolar lidelse kan gjøre livet vanskelig, men med riktig behandling kan de fleste få hjelp til å kontrollere sykdommen.

 • Bipolar lidelse: Hvilke legemidler virker?

   - De fleste av oss opplever opp- og nedturer i stemningsleiet. Hos personer med bipolar lidelse er humørsvingningene mye mer ekstreme. Bipolar lidelse kan gjøre livet vanskelig, men med riktig behandling kan de fleste få hjelp til å kontrollere sykdommen.

 • Bipolar lidelse: Hvordan unngår jeg tilbakefall?

   - Tegn på tilbakefall ved bipolar lidelse kan variere fra person til person. For mange kan kartlegging av varseltegn, ofte i samarbeid med en terapeut, forebygge nye anfall. Mange utarbeider også en kriseplan.

 • Bulimi

   - Bulimi, på fagspråket kalt bulimia nervosa, er en spiseforstyrrelse som kan gi alvorlige helseskader. Det viktigste du kan gjøre for å bli frisk er å søke hjelp.

 • Depresjon hos barn og ungdom

   - Barn og unge med depresjon skjuler ofte følelsene sine. Som forelder kan det være vanskelig å bedømme om barnet har en vanskelig periode eller om det lider av en depresjon. Denne brosjyren handler om symptomer og behandling av depresjon hos barn mellom seks og atten år.

 • Depresjon hos voksne

   - En depresjon er ikke det samme som å føle seg litt nedfor. Depresjon er en sykdom som påvirker hverdagen din over uker eller måneder. Det finnes gode behandlinger.

 • Fødselsdepresjon

   - Fødselsdepresjon (postnatal depresjon, barseldepresjon) er en tilstand som kan ramme kvinner etter at de har født. Du kan føle deg nedstemt, trist og engstelig og oppleve at det er vanskelig å passe på babyen din. Heldigvis finnes det god behandling.

 • Jetlag – døgnvill ved flyreiser

   - Flyreiser kan gjøre deg døgnvill, og kan ødelegge de første dagene av ferien eller forretningsreisen. Et legemiddel som heter melatonin kan hjelpe, men anbefales vanligvis ikke på grunn av bivirkninger. Vi gir derimot noen enkle selvhjelpsråd..

 • Overgangsalder: Bør jeg ta østrogen?

   - Overgangsalderen (klimakteriet) starter noen år før menstruasjonen opphører helt og er en normal del av kvinners liv. Vanlige plager i overgangsalderen er hetetokter, underlivsplager og søvnvansker. Mange har god effekt av østrogentilskudd, men behandlingen er omdiskutert på grunn av faren for alvorlige bivirkninger.

 • Panikkangst

   - Har du noen gang hatt et panikkanfall, vet du hvor skremmende det kan være. Et panikkanfall varer sjelden mer enn par minutter og det er helt ufarlig. Det finnes god behandling for lidelsen.

 • Posttraumatisk stresslidelse

   - Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan ramme mennesker som har vært involvert i eller vitne til en eller flere hendelser som oppfattes som livstruende eller svært traumatiske. Det finnes behandling for lidelsen.

 • Schizofreni

   - Schizofreni er en psykisk lidelse som preges av vrangforestillinger og hallusinering (psykose). En psykose kan oppleves som skremmende og forvirrende. Mange vil isolere seg og trekke seg tilbake fra utdanning eller jobb. Det er svært viktig å søke hjelp hos fastlegen.

(http://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/psykisk-helse)