KI-alternativ: Consensus

Kunstig intelligens (KI) utvikles i en rasende fart. Ett bidrag er søkemotoren Consensus.

KI-alternativ: Consensus
Consensus er en av mange tjenester som kan hjelpe oss med kunstig intelligens. Foto: Colourbox
Alexander Wahl
Publisert 03. juni 2024 | Sist oppdatert 17. juni 2024

Det finnes mange tjenester som kan hjelpe oss med kunstig intelligens. Et problem med KI er at den kan finne på ting og lage falske referanser. Derfor bør man være kritisk og varsom og gjerne sjekke referansene.

Et tilskudd som virker troverdig er Consensus. Den viser åpent en rekke kilder, og referansene er ofte metaanalyser eller systematiske oversikter. Undertegnede gjorde et søk på fordeler av å praktisere mindfulness-teknikker. På få sekunder får man opp 10 relevante referanser og denne konklusjonen: «Disse studiene antyder at mindfulness fører til forbedringer i eksekutive funksjoner, redusert stress og grubling, økt velvære, oppmerksomhet, bevissthet, selvaksept, relasjonelle kvaliteter, redusert angst, depresjon, utbrenthet, forbedret målrettet oppmerksomhet og kan motvirke kognitiv nedgang med alderen, samt forbedre fysiologiske og psykologiske tilstander.»

Consensus finnes i en gratisversjon med et begrenset antall søk i måneden. Kanskje det er lurt å begrense KI-søk siden det kan kreve opptil fem ganger så mye strøm som å google seg frem til et svar?