START-øvelser til pasienter med muskel- og skjelettplager

Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet og øvelser har positiv effekt ved nesten alle plager i bevegelsesapparatet. START-øvelser er et gratis videotreningsprogram til bruk i allmennpraksis for pasienter med muskel- og skjelettplager, både kortvarige og langvarige. 

START-øvelser til pasienter med muskel- og skjelettplager
START-øvelsene er et videotreningsprogram som pasientene kan ta i bruk selv hjemme. Foto: Colourbox
Alexander Wahl
Publisert 11. januar 2024 | Sist oppdatert 23. januar 2024

START-øvelsene er enkle og trygge å utføre hjemme og krever ikke noe utstyr. De fleste pasienter kan starte med øvelsene uten hjelp av fysioterapeut umiddelbart etter konsultasjon hos fastlegen. Pasientene får vanligvis effekt etter 2-3 uker. Øvelsene er hentet fra forskningsprosjekter og tilpasset primærhelsetjenesten av allmennleger og fysioterapeuter.

Nettsiden har øvelser for alle kroppsregioner. Øvelsene kan vises enkeltvis eller kjøres som treningsprogrammer med lyd på 5-10 minutter som pasienten kan følge på telefon eller andre skjermer. Det kan også skrives ut en 1-sides PDF hvor øvelsene er tegnet med en veiledende tekst og QR-kode direkte til det aktuelle treningsprogrammet.

Korte tekster om relevante tema som smerte, bildediagnostikk, farlige tilstander, arbeid etc. er samlet i en meny med linker til offisielle norske nettsteder. Programmet bygger på en omfattende referanseliste.

Niels Gunnar Juel med flere har utarbeidet programmet. Juel er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved OUS og førsteamanuensis ved avdeling for Allmennmedisin ved UiO.