Trening øker gangdistanse hos pasienter med åreforkalkninger i beina

En systematisk oversikt fra Cochrane Library viser at trening gir pasienter med åreforkalkninger i beina mulighet til å gå lengre distanser.
Trening øker gangdistanse hos pasienter med åreforkalkninger i beina
Den positive effekten av trening for pasienter med mild til moderat claudicatio intermittens varer i opptil to år. Foto: Colourbox
Alexander Wahl
Publisert 17. september 2018 | Sist oppdatert 17. september 2018

For pasienter med mild til moderat claudicatio intermittens anbefales metodisk trening i tre måneder. En oppdatering av en systematisk oversikt fra Cochrane Library slår fast at den positive effekten med økt gangdistanse etter treningsprogrammet varer i minst to år. Treningen vil imidlertid ikke forbedre ankel-arm indeks, amputasjonsfrekvens eller mortalitet.

Fastleger kan nå motivere egnede pasienter til å gjøre en innsats i en avgrenset periode, selv om det kan være ubehagelig med hypoksisk leggsmerte under treningen. Belønningen vil være lett målbar i form av økt gangdistanse. I snitt vil pasientene kunne gå 100 meter lenger uten smerter dersom treningsprogrammet gjennomføres.

Samvalg

Denne systematiske oversikten hjelper legene i samvalgsituasjonen med pasientene. Når vi vet at treningen ikke bedrer mortalitet og amputasjonsfrekvens, er det lettere å akseptere pasientvalget om å la være å trene.

Referanse

Lane R, Harwood  A, Watson  L, Leng GC. Exercise for intermittent claudication. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 12.

Hvor fant jeg nyheten?

Cochrane Library oppdateres kontinuerlig, men mange av studiene er ikke nødvendigvis relevante for primærhelsetjenesten. Imidlertid finnes det en gruppe på New Zealand som gjør jobben med å filtrere nyheter fra Cochrane Library for allmennleger. De sender ut nyhetsbrevet PEARLS (Practical Evidence About Real Life Situations). Du kan selv abonnere på nyheter fra PEARLS - helt gratis.