Homofile menn må vente med å gi blod

I fjor sommer anbefalte FHI og Helsedirektoratet at menn som har sex med menn, skal kunne gi blod på lik linje med heterofile, men nå blir dette utsatt. I arbeidet med å klargjøre regler og rutiner har Helsedirektoratet støtt på problemstillinger som må avklares før man vil gi endelig klarsignal. 

Homofile menn må vente med å gi blod
Helsedirektoratet vil innhente kunnskap fra land som har erfaring med homofile menn som blodgivere. Ill.foto: Colourbox.
Publisert 19. februar 2024 | Sist oppdatert 19. februar 2024

Det er blant annet Helsedirektoratets transfusjonsråd og fagmiljøene i blodbankene som har satt ned foten. Man mangler viktig kunnskap. Denne kunnskapen vil man nå innhente fra land som har erfaring med homofile som blodgivere, blant annet Nederland og Irland. I Norden er det bare Finland som har tillatt homofile menn som blodgivere.

Som for heterofile er det en betingelse at menn som har sex med menn må leve i stabile og gjensidig monogame parforhold. Det er mange andre betingelser som stilles til blodgivere, også til heterofile. 

Helsedirektoratet vil gjennomføre endringen i regelverket så snart det lar seg gjøre faglig forsvarlig og gode rutiner er laget.

Les mer hos Helsedirektoratet: Menn som har sex med menn må vente med å gi blod