Artrose (slitasjegikt)

Publiseringsdato 10.02.2023

Artrose kan gjøre leddene stive og smertefulle. Hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra stolen eller knytte skolissene kan bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg.

Hva er artrose?

Artrose er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned og kan forsvinne helt. Når brusken blir skadet, vil beinvevet rundt leddet forandres. Det kan vokse frem påleiringer og beinutspring og dannes cyster inne i beinet.

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Andre faktorer som spiller inn kan være overvekt, tidligere skader eller at du har familiemedlemmer med artrose.

Symptomer

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste symptomene er:

  • Smerter – smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe
  • Stivhet – ofte verst om morgenen
  • Bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle
  • Hovne og fortykkede ledd
  • En knirkende følelse i leddene når du beveger dem
  • Klumpete ledd, f. eks finger og kneledd
  • Muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet

For at legen skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten. Legen kan også bestille undersøkelse, som røntgen og blodprøver, for å finne ut om plagene dine skyldes artrose.

Behandling

Det finnes ingen kur mot artrose, men det finnes behandling som kan redusere smertene og ubehaget. Behandlingen vil også kunne gjøre det lettere å bevege seg.

Ikke-medikamentell behandling

Moderat, regelmessig trening kan redusere smertene og bidra til at du holder deg aktiv og beveger deg lettere. Det kan hende du må tilpasse treningen til hva du tåler.

En fysioterapeut vil kunne gi råd om øvelser som kan hjelpe, men svømming, gange og sykling er gode treningsformer.

Er du overvektig kan du prøve å gå ned i vekt for å minske belastningen på leddene. En støttebandasje eller sportstape kan gi støtte til kneet, slik at smerten reduseres. Du bør snakke med legen og få hjelp fra en fysioterapeut før du eventuelt bruker dette.

Det finnes ingen god dokumentasjon på om akupunktur har effekt på kne- eller hoftesmerter.

Medikamentell behandling

Ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs) virker godt mot smerter og hevelse i leddene ved artrose. Det kan gjøre det lettere å bevege leddene.

NSAID gel som du kan smøre på leddene, kan redusere smertene spesielt i hånd- og kneledd. Det vil gjøre det lettere å bevege leddene. Du får kjøpt NSAID gel reseptfritt på apoteket. Hos noen kan det oppstå kløe eller utslett der gel smøres på. Risiko for mageproblemer er mindre ved bruk av gel enn tabletter.

De fleste tar NSAIDs som tabletter. Du kan kjøpe noen NSAIDs, som ibuprofen, reseptfritt på apoteket. Andre NSAIDs kan forskrives av legen din, som for eksempel naproksen, celekoksib og diklofenak. Regelmessig bruk av NSAIDs kan irritere magen, gi fordøyelsesbesvær og magesår. I sjeldne tilfeller kan det oppstå blødninger i tarmsystemet. Bruker du høye doser kan det også skade nyrene over tid.  Legen vil forskrive laveste dose for å redusere risikoen for at dette skjer. Det kan også være aktuelt å forskrive et annet legemiddel for å beskytte magen for de alvorligste bivirkningene. Noen NSAIDs gir en svært liten økning i risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag. Du vil derfor få spørsmål om du har hatt hjerteproblemer før legen forskriver disse.

Paracetamol kan redusere smerte og ømhet ved artrose, og dermed lette hverdagslige aktiviteter som å reise seg fra stolen eller å gå en tur. Paracetamol er ikke like effektivt som medikamentene kalt NSAIDs (se under), men paracetamol foretrekkes dersom de virker på deg siden bivirkningene er færre. Paracetamol kan imidlertid gi leverskade dersom du bruker høyere dose enn anbefalt.

Ved uttalte smerter brukes noen ganger opioider som for eksempel tramadol. Disse kan gi hard mage, og det er fare for avhengighet ved regelmessig bruk.

Kortisoninjeksjoner i kneleddet kan redusere smerter, men effekten varer bare inntil fire uker. Man vil unngå svært mange kortisoninjeksjoner for å unngå langtidsbivirkninger.

Kirurgi

Er smertene svært alvorlige kan kirurgi være et alternativ. Kirurgi er vanligvis effektivt for å redusere smerter i hofte, tommel, skulder eller kne.

Det er gode muligheter for at smerten og stivheten vil forsvinne helt etter en proteseoperasjon, men dette er en omfattende operasjon som ikke passer for alle. Du vil trenge noen uker for å komme deg etter en proteseoperasjon i hofte, skulder eller kne. Opptrening etter inngrepet er nødvendig for de fleste. En fysioterapeut vil kunne gi deg råd om trening.

En annen type operasjon, kalt osteotomi, der man fjerner en liten kile av lårbeinet i kneet, kan bedre smerter og bevegelighet i kneleddet.

Et alternativ til protese i hoften er hip resurfacing, som innebærer at man erstatter overflaten av hofteleddet med et kunstig belegg. Noe forskning viser bedring av smerter, stivhet og bevegelighet etter dette inngrepet, men man trenger flere studier for å se på sikkerheten av denne behandlingsformen over lengre tid.

Hva kan du gjøre selv?

Følgende kan redusere smerter og stivhet ved artrose:

  • Enkel aerob trening – du kan forsøke å gå turer eller svømme
  • Stokk eller krykke – du kan avlaste og føle deg tryggere hvis du bruker stokk eller krykke
  • Gode sko med myk såle og godt grep på underlaget

Prognose

Artrose er en sykdom som vanligvis, men ikke alltid, utvikler seg sakte, gjerne over mange år. Perioder med forverring kan komme og gå. Smerten og stivheten kan til og med bli mindre uttalt med tiden. Forskning viser at fysisk aktivitet og normalvekt virker forebyggende.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.