Flass

Alle flasser fra tid til annen, men noen er mer plaget enn andre. Flass kan i de fleste tilfeller behandles med enkle midler.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 10. oktober 2022 | Sist oppdatert 13. september 2022

Hva er flass?

Flass er hudskjell som har løsnet fra hodebunnen. Litt flass er helt normalt fordi det ytterste laget i huden stadig skalles av. Mer uttalt flass ser ut til å skyldes gjærsopp som vokser ved tett behåring i hodebunnen.

Noen ganger kan imidlertid flass skyldes seboreisk eksem som må behandles.

Symptomer

Flass gir kløe og flassende hodebunn. Ved seboreisk eksem blir hudflakene ofte fettet med hvit eller gulaktig farge og huden kan bli rød og irritert.

Behandling

Det finnes flere sjampoer mot flass. Flassjampo inneholder kjemikalier som angriper gjærsoppen og virker betennelsesdempende på hodebunnen. Unngå å få sjampo i øynene, og skyll godt hvis det skjer.

De fleste forsøker først reseptfrie flassjampoer fra frisøren, butikken eller apoteket, for eksempel med innholdsstoffet sinkpyrition. Andre vanlige sjampoer inneholder tjære. Liker du ikke lukten av tjæreprodukter, kan du velge en parfymert utgave.

Dersom du er mer alvorlig plaget, kan du prøve en sjampo som inneholder ketokonazol. Ketokonazol er et soppdrepende middel og gir ifølge forskning mindre flass og betent hud. Du bruker sjampoen to ganger i uken for å få bort flasset, deretter en gang i uken for å holde det borte. Av og til opplever folk at sjampoen i seg selv irriterer huden. Dette er vanligere når de nettopp har brukt kortisonliniment (se under).

Et annet alternativ er spritoppløsninger i hodebunnen 2-3 ganger daglig , f. eks antibac. Det dreper både sopp og bakterier, men det kan gi litt svie.

En tredjebehandling mot mer alvorlig flass er selensulfid. Dette er også et stoff som angriper sopp. Selensulfid gir sjelden bivirkninger, men noen får hudreaksjoner eller opplever at håret blekes.

Har du et tykkere lag med tørr eller skjellende hud i hodebunnen, kan det lønne seg å få vekk disse lagene før du begynner med annen behandling. Ofte anbefales lunken olivenolje eller sjampo med salisylsyre i hodebunnen for å få bort disse lagene. Salisylsyre løsner hard eller skjellete hud.

Dersom du plages av flass fra alvorlig eksem i hodebunnen, og annen behandling ikke hjelper, kan du prøve kortisonliniment. Kortisonliniment fås på resept fra legen. Et eksempel er betametason. Disse produktene inneholder også ofte et soppdrepende eller flassløsende legemiddel.

Det finnes imidlertid ingen god forskning som viser at kortisonsjampoer og -liniment har effekt på flass, men det kan være verdt å prøve. Kortison kan gi bivirkninger, men med kort behandlingstid er de sjelden alvorlige. Tynnere hud og forandringer i hudfarge er mulige bivirkninger.

Prognose

Behandling kan hjelpe mot flass, men plagene kommer ofte tilbake. Derfor må du vanligvis bruke flassjampo regelmessig. Følg rådene på pakningsvedlegget.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.