Grønn stær (glaukom)

Grønn stær kan oppstå når trykket inne i øyet blir for høyt og over tid skader synsnerven. Det finnes god behandling som kan bremse eller stanse denne prosessen.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 05. juli 2024 | Sist oppdatert 05. juli 2024

Hva er grønn stær?

Grønn stær (glaukom) er betegnelsen på tilstander som medfører synsfeltutfall på grunn av skade på synsnerven. Årsakene til de ulike formene for grønn stær (glaukom) er ennå ikke fullstendig kartlagt.

Grønn stær er mest kjent som en aldersrelatert sykdom i øyet. Sannsynligheten for å få grønn stær øker blant eldre over 65 år enn i befolkningen ellers Denne sykdommen kan gi deg alvorlige synsvansker hvis den ikke oppdages og behandles tidlig.

Grønn stær er også en sykdom barn kan fødes med. Yngre mennesker kan også få det, men dette skjer relativt sjeldent.

Symptomer på grønn stær

Grønn stær er en øyesykdom som utvikler seg gradvis over tid. Sykdommen er nærmest symptomfri, inntil synsfeltet ditt blir så innskrenket at du mister sidesynet. Du merker derfor som regel ikke at du har grønn stær før synet er betydelig svekket. 

Årsaker til grønn stær

Noen har høyere risiko for å utviklegrønn stær enn andre. Grønn stær i familien, høy alder og etnisk opprinnelse kan ha betydning for utvikling av sykdommen.

Skader, infeksjoner og svulster kan også forårsake for høyt trykk som leder til grønn stær.

Risikofaktorer og forebygging

Redusert blodsirkulasjon, høyt blodtrykk, diabetes og nærsynthet er mulige risikofaktorer.

Det beste du kan gjøre for å beskytte synet, uavhengig om du har grønn stær eller ikke, er å sjekke øynene regelmessig. Optikere sjekker vanligvis trykket hos kunder som kjøper briller eller linser fra de er cirka 40 år. Eldre bør sjekke trykket jevnlig, og dette bør uansett følges opp med en undersøkelse der også synsnerven vurderes. 

Behandling av grønn stær

En kombinasjon av flere behandlinger kan være aktuelt hvis du har grønn stær. Oftest er det alvorlighetsgraden som avgjør hvilken behandling legen velger. Hensikten med behandlingen er å stanse ytterligere forverring ved redusere trykket i øyet ditt. Dette kan gjøres på flere måter:

  • ved hjelp av øyedråper
  • laserbehandling
  • kirurgi

Det er vanlig at du starter behandling med øyedråper, og det er viktig å bruke dem daglig.

Kirurgi kan være en alternativ behandling hvis ingen av de andre behandlingene gir ønsket reduksjon i trykket i øynene dine. 

Å leve med grønn stær

Grønn stær er en kronisk sykdom. Du vil trenge behandling og regelmessige kontroller resten av livet ditt. Uten behandling vil synet ditt bli gradvis dårligere.

Riktig behandling bremser skaden på synsnerven. Svært få pasienter med grønn stær blir blinde.

Hvis du har grønn stær er det viktig å bli vant til øyedråper. De fleste må dryppe flere ganger daglig. Noen synes drypping av øyetdråper er vanskelig, men med litt trening blir det enklere. 

Les mer på: Norsk Glaukomforening: glaukomforeningen.no

 

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.