Hodelus

Hodelus er ufarlig, men kan gi kløe i hodebunnen. Tilstanden er enkel å behandle.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 14. januar 2022 | Sist oppdatert 14. januar 2022

Hva er hodelus?

Hodelus er små insekter som lever inne ved hodebunnen. De sprer seg som regel fra én person til en annen via kontakt fra hode til hode. Håret må berøre en annens hår i omtrent et halvt minutt for at lusene skal smitte. Hodelus er vanligst hos barn.

Hodelusen lever ikke lenge uten å være i kontakt med hodebunnen. Det er derfor usannsynlig at du får hodelus av å bruke andres lue eller pute.

På fagspråket kalles lusene Pediculus humanus og tilstanden pediculose. Noen ganger kalles hodelus bare «lus».

Hvordan oppdage hodelus?

Det vanligste symptomet på hodelus er kløe. De kan være vanskelig å få øye på, og det kan ta litt tid før man merker dem.

Den sikreste måten å vite at du har hodelus på, er å finne en levende lus i håret. De trives best bak ørene, i nakken og oppå hodet.

En fullvoksen hodelus er flat og omtrent på størrelse med et sesamfrø. Noen tror at hodelus kan fly, men de har ikke vinger. Hodelus er vanligvis gråbrune, men fargen kan variere. Du kan finne dem når du kjemmer håret over en vask eller et badekar.

Luseeggene ser man ganske lett. De er avlange små egg som sitter limt skrått til hårstrået.

Behandling

Det er to måter å kvitte seg med hodelus på. Du kan enten prøve å fjerne dem ved å kjemme dem ut, eller du kan bruke et kjemisk insektmiddel for å drepe dem. Begge metodene kan fungere godt om du gjør det riktig. Det mest effektive er imidlertid å drepe lus med en insektsdrepende oppløsning.

Hodelusbehandlinger er trygge hvis du følger bruksanvisningen. Noen ganger virker ikke insekticider fordi lusa er blitt motstandsdyktig mot kjemikaliene. Da må du prøve en annen behandling. Spør lege eller apotek om råd.

Å kjemme bort lusa

Å kjemme vått hår grundig med lusekam kan fjerne lus.

Lusekammen kan du kjøpe på apotek. Tanken er å fjerne lus og slik hindre dem i å legge egg. Etter ca. to uker burde alle lusene være fjernet. Du må kjemme håret nøye hver andre eller tredje dag (kalles en kammesesjon) i minst to uker for å fange eventuelle nyklekte lus og fortsette med dette til du ikke har funnet noen lus i kammen minst tre ganger på rad. I tillegg kan man fjerne eggene ett for ett med neglene. Du bør fortsette å kamme til du har opplevd tre kammesesjoner etter hverandre uten å ha funnet lus. Kommer det nye egg må behandlingen fortsette.

Kjemisk behandling: okkluderende behandling

Bruk av 4 % dimetikon-løsning (Linicin-sjampo eller oppløsning) lokalt i 8 timer dreper lus hos ca 75 %. Dette stoffet er laget av silikon, og det legger et belegg på lusa som forstyrrer vannutvekslingen. Behandlingen må gjentas etter syv dager. Behandlingen kan klø og irritere, men vanligvis mindre enn med insekticider.

Kjemiske behandlinger: insekticider

Oppløsninger som forgifter hodelus kalles lusemiddel. Det som virker hos de fleste, kalles malation og dette dreper lusene. Eggene drepes ikke umiddelbart, men klekkes ikke ut hvis behandlingen gjøres riktig og lenge nok. Det kan bli nødvendig at du tar den om igjen etter en uke for å drepe lus som eventuelt er klekket ut etterpå. Malation virker for ni av ti personer.

Du kan kjøpe malationprodukter på apotek. Malation skal sitte i håret i tolv timer for at det skal fungere ordentlig. Preparatet har en sterk og ubehagelig lukt. De fleste malationprodukter inneholder også alkohol og kan ta fyr. Du må derfor holde deg og barna dine unna flammer eller gnister under behandlingen.

Permetrin brukes også mot hodelus. Det finnes noen undersøkelser som viser at permetrin kan fjerne hodelus. Dette stoffet foretrekkes i Norge i behandlingen av barn under 2 år og gravide.

Prognose

Hodelus er sjelden et alvorlig problem, men kan være irriterende. Uten behandling formerer lusene seg. Hvis du ikke blir kvitt dem, kan de spre seg til andre mennesker.

Av og til kan man få en hudinfeksjon av lus når den biter, men dette er sjelden.

Hodelus vil ikke gå over av seg selv. Sjekk hele familien og si ifra til foreldre til venner som barnet ditt har tett kontakt med. Hvis du ikke sier ifra, vil lusa spre seg videre.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.