Neseblødning hos barn

De fleste barn blør neseblod fra tid til annen. Som oftest kan man stanse neseblødningen ved at barnet lener seg litt fremover og klemmer nesevingene mot neseskilleveggen i fem minutter.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 07.desember.2022 | Sist oppdatert 07.desember.2022

Hva er neseblødning?

Blodårene i nesen er tynne og skjøre og kan blø lett. Barn kan blø neseblod etter et fall eller et slag mot nesen. Dersom barnet har sterke smerter i nesen eller blør mye etter en skade, bør du oppsøke lege som kan vurdere om nesen er brukket.

Noen barn blør ofte neseblod, spesielt hvis de piller seg, har et fremmedlegeme eller en infeksjon i nesen. Bruker barnet kortisonnesespray mot allergi kan dette også føre til neseblødninger.

Noen neseblødninger oppstår av seg selv uten åpenbar grunn. Svært sjelden kan neseblødning skyldes en godartet tumor (en svulst som ikke er kreft). Det er svært uvanlig at neseblødninger er tegn på alvorlig sykdom.

Behandling

De fleste neseblødninger kan lett behandles hjemme med enkel førstehjelp. Ved gjentatte blødninger kan du oppsøke lege. Legen vil kunne utrede om det er en spesiell årsak til neseblødningen og vurdere hva slags behandling barnet trenger.

Førstehjelp ved neseblødning

En neseblødning ser skummelt ut, men heldigvis er det vanligvis lett å stoppe. Hold deg rolig og berolige barnet. Sett barnet ned og be han om å lene seg fremover. Legg ikke barnet ned eller la han lene hodet bakover, fordi da renner blodet bak i halsen.  Prøv å instruere barnet eller gjør følgende selv: klem nesevingene mot neseskilleveggen i fem minutter. Sjekk deretter om blødningen har stoppet. Har den ikke stoppet kan du klemme ytterligere opptil 15 minutter. Ikke putt noe i barnets nese, i form av papir, bomull eller gasbind.

Ta barnet til sykehus eller lege hvis blødningen virker alvorlig eller er forårsaket av en ulykke.

Forbygge neseblødninger

Noen barn piller seg i nesen fordi de har et sår foran på neseskilleveggen. Dette såret bør behandles med sårsalve. Antiseptiske- eller antibiotikasalver kan smøres på såret med lillefingeren morgen og kveld til det har grodd. Dersom det kommer tilbake, bør innsiden av hele neseborene behandles med sårsalve på begge sider. Dersom dette ikke hjelper, kan legen etse blødningspunktet med sølvnitrat.

Barn som nettopp har blødd neseblod bør ikke snyte seg kraftig.

Prognose

Neseblødning kan være ubehagelig, spesielt hvis det skjer ofte. De lar seg vanligvis lett stoppe. De fleste barn slutter å blø neseblod når de blir tenåringer.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.