Ørevoks

Har du nedsatt hørsel på grunn av ørevoks, bør du oppsøke lege for å få fjernet voksen. Som oftest fjernes ørevoksen med øreskylling eller et lite instrument. Alternativt kan ørevoksen suges ut.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 09. mars 2021 | Sist oppdatert 09. mars 2021

Hva er ørevoks?

Alle mennesker har ørevoks. Vanligvis beveger voksen seg sakte til den ytre delen av øret hvor den kan vaskes bort. Enkelte ganger hopes den opp og kan blokkere øregangen, eventuelt dekke til trommehinnen. Trommehinnen er en tynn membran mellom det ytre øret og mellomøret, hvor hinnen fanger opp lyd fra øregangen. Dersom en voksklump blokkerer øregangen blir hørselen dårligere.

Dersom du bruker høreapparat eller ørepropper, kan det hindre den naturlige strømmen av ørevoks og bidra til at det hoper seg opp. En vokspropp skyldes ikke dårlig hygiene.

Dersom du bruker vattpinner for å få ut ørevoks, kan voksen skyves lenger inn i øret og bidra til at den blir vanskeligere å få ut.

Symptomer

Får du en vokspropp i øret, kan det meste av hørselen blir borte på det aktuelle øret. Har du har vokspropper i begge ørene, kan det være vanskelig å oppfatte hva folk sier. Andre symptomer på en vokspropp er:

  • Susing, brusing, summing eller ringing i ørene, såkalt tinnitus
  • Smerter i ørene
  • Svimmelhet

Har du disse symptomene bør du oppsøke lege for å sjekke om øregangene er blokkert av ørevoks.

Behandling

Er du plaget med mye ørevoks fungerer øreskylling godt. To dager før behandlingen bør du dryppe matolje i ørene før du legger deg. Øreskyllingen består i at sykepleieren spyler varmt vann inn i øregangen slik at voksproppen skylles ut.

Du kan også ta øredråper for å myke opp voksen før skylling. Øreskylling er vanligvis ikke vondt, men det kan være ubehagelig og føre til svimmelhet.

Det er ikke alltid at øreskylling lykkes første gang. Det kan derfor være nødvendig å gjenta behandlingen.

Andre behandlingsformer

Har du hull i trommehinnen, eller har du for mye ørevoks til at den kan fjernes med skylling, kan legen eller sykepleieren forsøke å fjerne voksen med et spesialinstrument. Alternativt kan ørevoksen suges ut.

Prognose

Omtrent en tredjedel av alle med vokspropper opplever at proppen kommer ut av seg selv innen fem dager. Dersom øret fortsatt er blokkert, kan voksen sannsynligvis fjernes ved skylling. Sliter du fremdeles med hørselen etter behandlingen, kan det være behov for flere undersøkelser. 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.