Ringorm i hodebunnen

Til tross for navnet, har ringorm ingenting med orm å gjøre. Ringorm i hodebunnen er en soppinfeksjon som behandles med reseptbelagte tabletter.

Publisert 13.oktober.2023 | Sist oppdatert 13.oktober.2023

Ringorm kalles også tinea, og er sjelden i Norge.

En soppinfeksjon kan ramme alle kroppsdeler. Når soppen slår seg ned i hodebunnen (tinea capitis), gir den ofte flekkvis hårtap. Ringorm i hodebunnen er mest vanlig hos barn, men kan også ramme voksne.

Barn kan bli smittet på flere forskjellige måter. Smitte kan skje gjennom berøring, men det kan også skje via gjenstander som for eksempel kammer, håndklær og sengetøy. Ringorm kan også smitte fra jord, hunder, katter og noen gårdsdyr, blant annet kuer.

Symptomer

Ringorm på kroppen starter vanligvis som en rød, skjellete flekk på huden. Den er ringformet, noe som har gitt sykdommen navnet. I midten av ringen kan huden se normal ut. Ringorm gir ofte kløe.

Ringorm i hodebunnen arter seg imidlertid annerledes. Her gir soppen flekkvise hårtap. I flekkene kan huden se grå ut eller være dekket med svarte prikker. Prikkene er hårstrå som er brukket.

Barn med ringorm i hodebunnen kan også få skjellete hud som ser ut som uttalt flass. Barnet kan klø i hodebunnen som kan være ganske sår. Alvorlig ringorm kan utarte til et ømt og betent hudområde kalt et kerion.

Legene tar ofte en prøve av huden som de sender til et laboratorium for å påvise soppen. De fleste setter i gang behandlingen før resultatet er kommet fra laboratoriet.

Behandling

Ringorm i hodebunnen må behandles med soppmiddel i tablettform. Behandlingstiden er to til åtte uker, avhengig av soppmiddelet som er valgt. Det er viktig å fullføre kuren som anvist.

Tablettbehandlingen kan gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hodepine eller utslett.

Du kan i tillegg prøve spesialsjampo mot flass. Den kurerer ikke ringorm, men kan forhindre smittespredning.  

Forebygging av smitte og tilbakefall

Barn som er under behandling for ringorm i hodebunnen kan gå på skolen, men bør ikke dele håndklær, sengetøy, hatter, kammer eller hårbørster med andre. Håndklær, klær og sengetøy må vaskes regelmessig.

For å hindre at barnet blir smittet igjen, bør kammer og børster vaskes med et desinfiserende middel.

Er du bekymret for at kjæledyret ditt har ringorm, bør du ta det med til dyrlegen. Hos dyr ser ringorm vanligvis ut som et hårløst område i pelsen. Uten behandling kan kjæledyret smitte barnet igjen senere.

Prognose

Ringorm kan kureres. Uten legemidler kan imidlertid infeksjonen vare lenge. Det er viktig at barnet får behandling siden en hissig ringorminfeksjon i hodebunnen kan gi områder med varig hårtap.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.