Rynker

Rynker trenger i utgangspunktet ikke behandling, men mange ønsker likevel å forhindre rynkedannelse og skjule rynker som oppleves skjemmende.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 13. februar 2023 | Sist oppdatert 13. februar 2023

Denne brosjyren gir informasjon om behandlingsalternativer mot rynker.

Hva er rynker?

Rynker er små fordypninger i huden og en helt naturlig del av aldringsprosessen. Med årene blir huden tynnere, skjørere og mindre elastisk. Rynker er ofte mest synlige i ansiktet, spesielt i pannen, mellom øynene og rundt munnen. De er også vanlige på halsen og hendene.

Rynker er mer vanlig hos røykere enn ikke-røykere fordi giftstoffer i røyken forhindrer huden i å lage kollagen. Overdreven soling skader proteinene kollagen og elastin i huden. Disse proteinene holder huden glatt, fast og elastisk.

Arvelige faktorer og hudtype spiller også inn, og de med lys hud er mer utsatt for rynkedannelse enn de med mørkere hud.

Forebygging

Det viktigste du kan gjøre for huden, er å slutte å røyke. Be gjerne legen din om råd hvis du har problemer med å slutte. Sollys og solbrenthet gjør også at huden eldes raskere. Benytt derfor høy solfaktor når du oppholder deg i solen. Bruk gjerne en hatt i tillegg for å beskytte ansiktshuden.

Behandling

Det finnes mange aktører på markedet som tilbyr behandling mot rynker. Sjekk derfor nøye hvilke klinikk du velger og bakgrunnen til legen/personellet du får behandling hos.

Behandling mot rynker kan gi bivirkninger. De fleste er forbigående, men noen behandlinger kan i verste fall gi irreversible skader i huden som for eksempel pigmentendringer og arr. Naturlig ansiktsmimikk kan bli nedsatt med enkelte behandlinger, og overgang fra behandlet hud til ubehandlet hud kan bli påfallende.

Behandling av små rynker

Mot fine, små rynker kan man bruke en krem, som oftest en krem med A- vitaminsyre (retinoider).  Noen ganger anbefales kjemisk peeling.

Krem med A-vitaminsyre

Det finnes forskning som viser at krem og gel med A-vitaminsyre kan redusere og behandle fine rynker. A-vitaminsyre stimulerer nydannelse og reparasjon av det øverste hudlaget. Et slikt produkt er tretinoin og fås kun på resept. Det brukes vanligvis mot alvorlige kviser og er kun godkjent mot rynker ved solskadet hud. Noen hudpleieprodukter inneholder vitamin A, også kalt retinol. Dette er et lignende, men mindre virkningsfullt stoff.

Alle retinoider kan gjøre huden rød og føre til flassing i et par uker. I tillegg er du mer utsatt for å bli solbrent. Ved bruk av retinoider må du derfor unngå sollys og bruke solkrem.

Hvis du er gravid, kan retinoider skade fosteret. Unngå derfor å bruke denne typen legemidler når du er gravid eller førsøker å bli det.

Antioksidanter

Kremer med vitamin C og E og grønn te selges i mange butikker med løfter om virkning mot rynker. Det er imidlertid ingen god forskning som kan dokumentere at disse kremene virker.

Kjemisk peeling

Overfladisk kjemisk peeling bruker syrebehandling til å fjerne det øverst hudlaget slik at nye hud vokser frem. Denne behandlingen ligner mekanisk peeling hvor det øverste hudlaget skrubbes vekk.

Noen kan senere bli plaget med sensitiv, tørr hud.

Botulinumtoksin-injeksjoner (botoxbehandling)

Botulinumtoksin lammer musklene rundt rynkene slik at huden blir mindre rynkete. Effekten varer omtrent et halvt år.

Lammelsene kan ta bort en del av mimikken i ansiktet, for eksempel når du smiler, rynker pannen eller ler. Noen synes det ubehagelig med alle stikkene ved behandlingen.

Behandling av dypere rynker

Kjemisk peeling

Ved dypere rynker kan man bruke sterkere syrebehandling. Bivirkningsfaren øker, og noen blir plaget med forkjølelsessår, forbigående pigmentforandringer og arrdannelse.

Fillers

Fillers er en mengde forskjellige produkter som kan injiseres inn i huden for å glatte ut rynker. Både hyaluronsyre, kollagen og ditt eget fettvev kan brukes. Hvert enkelt produkt har sine fordeler og ulemper.

Behandling av svært dype rynker

Dette er mer krevende. Mange behandlinger innebærer bruk av lokalbedøvelse og det vil ofte ta flere dager eller uker før huden er tilhelet.  Bivirkningsfaren øker, så du bør tenke deg godt om før du velger denne type behandling.

Dermabrasjon

Derrmabrasjon er en metode som sliper ned fysisk flere hudlag. Det tar vanligvis syv til ti dager før huden er tilhelet. Behandlingen skjer under bedøvelse.  Er du uheldig vil du kunne få arrdannelse eller hudinfeksjon.

Fraksjonert fototermolyse

Denne behandlingsformen er en relativt ny laserbehandling som tar sikte på å behandle kun skadet hud. Muligens gir den mindre risiko for bivirkninger.

Laser peeling

Denne behandlingen fjerner flere hudlag, og det vil ta tid før huden blir tilhelet.

Transplantasjon av eget fettvev

Denne behandlingen innebærer at man fjerner fettvev fra en del av kroppen og at man sprøyter noe av fettvevet inn igjen i områder med rynker som en filler. Ofte vil det være eldre som anbefales denne behandlingsformen. 

Ansiktsløft

Etter som vi blir eldre, vil huden umerkelig trekkes nedover. Dette merkes mest ved øyenbryn og øvre øyelokk. For å kompensere, prøver man å rynke pannehuden for å heve denne. Dette kan oppleves som slitsomt, men ved et kirurgisk inngrep (facelift) kan overskytende hud fjernes ved hårfestet. Huden vil da strammes, og rynkene glattes ut. Effekten varer vanligvis lenge. 

Ingen operasjoner er uten risiko, og det vil alltid være forbundet med en viss infeksjonsfare. Noen kan få arrdannelse, hårtap og nerveskade.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.