Svangerskapskvalme

Det er vanlig at kvinner blir kvalme og kaster opp under svangerskapet, spesielt de tre første månedene. Enkel behandling kan hjelpe.
Publisert 12. desember 2022 | Sist oppdatert 12. desember 2022

Hva er svangerskapskvalme?

De fleste gravide opplever svangerskapskvalme og oppkast. Dette er ofte de første symptomene på graviditet. Plagene begynner vanligvis seks uker etter den siste menstruasjonens første dag, men kan komme tidligere.

Selv ved oppkast to til tre ganger daglig, klarer de fleste å holde på noe mat. Normalt taper ikke kvinner vekt gjennom graviditetens første måneder. Svangerskapskvalmen vil heller ikke skade fosteret, hvis det ikke er snakk om alvorlig svangerskapskvalme.

Dersom du ikke får i deg mat eller drikke på 24 timer, kan det medføre dehydrering, dvs. at det blir for lite væske i kroppen. I verste fall kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse for intravenøs væskebehandling Du bør uansett kontakte lege hvis du ikke har fått i deg væske og næring på over et døgn og du føler deg svimmel og slapp.

Behandling

Selvhjelp

Det finnes ikke mye forskning på følgende tiltak mot kvalme, men du kan forsøke å:

  • Spise lite og ofte, for eksempel hver annen time
  • Spise tørre kjeks eller ristet brød
  • Spise ingefærkjeks
  • Spis noe salt tidlig på dagen
  • Unngå fet og sterkt krydret mat
  • Drikke rikelig med væske, men unngå kaffe
  • Drikk syrlig væske som usukret juice, heller enn vann 
  • Sørg for å få frisk luft og litt mosjon daglig

Hvis svangerskapskvalmen er så plagsom at du oppsøker lege, vil behandling avhenge av alvorlighetsgrad. Er det fare for dehydrering, kan fosteret ta skade og legen vil sette i gang behandling raskt.

Legemidler

Tommelfingerregelen er at leger ikke skal skrive ut legemidler for svangerskapskvalme i første trimester, altså de første tre månedene av svangerskapet. Årsaken er at legemidler kan ha bivirkninger. Først hvis brekningene og kvalmen blir så uttalt at det går ut over næringsinntak eller daglige gjøremål, kan det bli aktuelt med medikamentell behandling. Legemidler som virker kvalmestillende, tilhører ofte en gruppe stoffer som kalles antihistaminer. Du bør ikke ta antihistaminer hvis de ikke er forskrevet av lege. Lege kan også foreslå andre kvalmestillende legemidler. Det finnes også noen reseptfrie behandlingsformer.

Forskning er motstridende, men noe forskning har vist at følgende tiltak kan ha effekt mot kvalme og oppkast:

  • Ingefær. Det er en rot som til vanlig brukes som krydder, men den brukes også mye mot kvalme. Du vil mest sannsynlig ikke få i deg nok gjennom å spise eller drikke matvarer som inneholder ingefær. Ingefær må derfor tas som kosttilskudd, men dette må følges nøye opp av lege. Kosttilskuddet får du i kapselform, 250 mg 4 ganger daglig i noen dager. Akupressurarmbånd som brukes over et spesielt punkt på håndleddet kalt P6. Armbåndene kan kjøpes på apotek. Bruken er ufarlig, men det er usikkert om det har effekt.
  • Akupunktur. Noen gravide opplever at de får hjelp mot svangerskapskvalme ved hjelp av akupunktur.

Prognose

Svangerskapskvalme blir vanligvis gradvis borte etter svangerskapets tre første måneder. 1 av 10 kvinner opplever fortsatt kvalme etter 20 ukers graviditet.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.